Siste nytt
8. trinn: Klar nedgang i regneferdighetene
Åttendeklassingenes prestasjoner i regning går ned for andre året på rad. Antallet elever på laveste mestringsnivå har økt med 3 100 siden trendmålingen startet på ny i 2022.
For mange elever på 9. trinn har svake digitale ferdigheter
I den internasjonale studien ICILS presterer norske elever over gjennomsnittet i digital kompetanse. Samtidig er 40 prosent av elevene på laveste nivå. Sosioøkonomisk bakgrunn har stor påvirkning på elevenes prestasjoner.
- Ungdommen er ikke så digitale som vi tror
Norske 14-åringer gjør det bedre enn det internasjonale snittet i digital kompetanse. Samtidig presterer 40 prosent av elevene på et lavt nivå.
Helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling
Det vil bli en rekke endringer i dagens ordninger for veiledning av nyutdannede lærere, videreutdanning for ansatte i barnehage og skole og tilskuddsordningene for lokal kompetanseutvikling i barnehage, grunnskole og videregående opplæring.
Informasjonsmøte om Basil og Foreldreundersøkelsen
Her kan du se opptak fra webinar om Basil og Foreldreundersøkelsen i barnehage. Målgruppen er barnehagestyrere, barnehageiere, kommuner og statsforvaltere.
Algoritmisk tenkning
Algoritmisk tenkning er en problemløsningsmetode. Algoritmisk tenkning innebærer å tilnærme seg problemer på en systematisk måte, både når vi formulerer hva det er vi ønsker å løse og når vi foreslår mulige løsninger. Litt forenklet kan vi si at det er 'å tenke som en informatiker' når vi skal løse problemer eller oppgaver.
Kunstig intelligens i skolen
Vi har publisert en samleside om KI i skolen med nye sider om vurdering, læreplan, alderstilpasning og personvern. KI-rådene er også oppdatert.
Nye kompetansepakker om digitalisering
Vi har oppdatert kompetansepakken om kunstig intelligens i skolen, og publisert en ny kompetansepakke om systematisk arbeid med digital dømmekraft.
Rammeverk for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse
Udir har i samarbeid med lærerutdanninger, kommuner, parter i arbeidslivet og relevante forskningsmiljøer oppdatert rammeverket.
Fleksible bygg og fleksible ansatte
Rapporten viser at barnehagehverdagen formes av både fysiske strukturer og tidsorganisering. Det er en fordel for barnehagene å ha både fleksible bygg og ansatte som kan bidra på tvers.