Vg2 kokk- og servitørfag (KOS02‑01)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service

  • planlegge
    , produsere, dokumentere
    og vurdere
    produkt ut fra oppskrift, ønsket mengde, råvarevalg, produksjonsmetode og produktbeskrivelse
  • praktisere personlig hygiene og følge retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene og reflektere
    over konsekvenser av å bryte retningslinjene
  • kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere
    om varene er levert i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
  • bruke
    verneutstyr, arbeide ergonomisk riktig og reflektere
    over betydningen av å følge retningslinjene for et trygt arbeidsmiljø
  • montere, kontrollere, bruke
    og rengjøre håndverktøy, maskiner og utstyr og justere ved avvik
  • vurdere
    sluttproduktene ut fra produktbeskrivelser og reflektere
    over sensorisk og hygienisk kvalitet
  • bruke
    ulike konserveringsmetoder og gjøre rede for
    sammenhengen mellom konservering, holdbarhet og mikroorganismers livsvilkår
  • gjøre rede for
    fareanalyse og risikovurdering og forstå
    sammenhengen mellom matbårne sykdommer og trygg mat
  • utnytte råvarenes produksjonsegenskaper og gjøre rede for
    hva som skjer med råvarene i en produksjonsprosess og under lagring og omsetning
  • produsere og anbefale mat og drikke ut fra helsemyndighetenes kostråd og gjøre rede for
    sammenhengen mellom kosthold, ernæring og helse
  • produsere og gi råd om spesialkost tilpasset gjester, kunder og brukergrupper med spesielle behov og merke menyer og varer etter gjeldende regelverk
  • produsere og tilby mat og drikke ut fra norsk, samisk og internasjonal kultur og gjøre rede for
    hva som kan påvirke endringer i forbruksmønster og vareutvalg
  • servere mat og drikke og drøfte
    serverings- og salgsmetoder
  • presentere
    , anbefale og servere alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer i samsvar med gjeldende regelverk
  • tilberede, anbefale og servere varme og kalde drikkevarer til ulike gjester, kunder og brukergrupper
  • gjøre rede for
    bruksområder og produksjonsmetoder for ulike kalde og varme drikkevarer med eller uten alkohol i samsvar med gjeldende regelverk
  • klargjøre lokaler for servering og salg og utarbeide menyer, plakater og salgsmateriell
  • beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk

Underveisvurdering

Standpunktvurdering