Føring av vitnemål for videregående opplæring - steinerskolene i Norge

Her finner du reglene for føring av vitnemål i videregående opplæring som gjelder for Rudolf Steiner-skolene (steinerskolene) i Norge.

Innledning

Rudolf Steiner-skolene (steinerskolene) i Norge, som er godkjent etter friskoleloven for å tilby videregående opplæring, skal gjøre dette etter egne læreplaner godkjent etter friskoleloven § 2-3, jf. § 2-1 andre ledd, bokstav b. Slike læreplaner er godkjent av Utdanningsdirektoratet. Vi har også godkjent alternativ vurderingsordning for disse skolens læreplaner. Alle steinerskolene i Norge på videregående nivå, skal etter denne vurderingsordningen følge forskrift til friskoleloven kapittel 3 om individuell vurdering, unntatt kapittel V. Eksamen, § 3-22 til § 3-34.

Det er Utdanningsdirektoratet som fastsetter de formularene som skal gjelde for skoler godkjent etter friskoleloven (forskrift til friskoleloven § 3-35). De generelle retningslinjene for føring av vitnemål og kompetansebevis i videregående opplæring gjelder både skoler godkjent etter friskoleloven og offentlige skoler. Oppsett, merknader og blanketter som beskrives i de generelle retningslinjene gjelder derfor også for steinerskolene.

Hver skole skal ha et forsvarlig system for føring av karakterer og fravær, jf. forskrift til friskoleloven § 3-36.

I disse retningslinjene presiserer vi hvilke særskilte retningslinjer som gjelder for føring av vitnemål og kompetansebevis for steinerskolene.

Her finner du også godkjent fag- og timefordeling ved steinerskolene, og retningslinjer for konverteringer mellom fag tatt ved steinerskolene og fag tatt ved ordinære videregående skoler.

Det er spesielt når det gjelder koder, navn på fag og programområder at det vil være avvik mellom vitnemål fra steinerskolene og offentlige skoler. Alle gyldige fagkoder og programområdekoder for steinerskolene blir opprettet av Utdanningsdirektoratet.

Kodene som gjelder framgår av steinerskolenes fag- og timefordeling.

Utdanningsprogram

Steinerskolene er godkjent for følgende utdanningsprogram:

Studieforberedende utdanningsprogram

  • Studiespesialisering (ST)
  • Kunst, design og arkitektur (KD)
  • Musikk dans og drama (MD)
  • Medier og kommunikasjon (ME)

Programområder for studieforberedende utdanningsprogram

Her ser du programområder for treårige løp som gir generell studiekompetanse. For hvert programområde vises kode for de ulike programområdene ved skolene, fullt navn/kortform på utdanningsprogrammet på bokmål og årstrinnet programområdet tilhører. Kortform av navnet (maksimum 30 tegn) er det som skal stå på vitnemålene. Steinerskolene har fleksibilitet til å fordele årstimene i det treårige løpet på årstrinn, derfor er det bare angitt sum årstimer som kreves for hele det treårige løpet.

Utdanningsprogram for studiespesialisering
Kode Fullt navn bokmålKortform Årstrinn Årstimer over tre år
STUSP1RS--Studiespesialiserende, allment løp, 1. årAllmennlinjenvg12 716
STUSP2RS--Studiespesialiserende, allment løp, 2. årAllmennlinjenvg22 716
STUSP3RS--Studiespesialiserende, allment løp, 3. årAllmennlinjenvg32 716
STSSA1RS--Studiespesialiserende, humanistfag 1. årHumanistlinjenvg12 716
STSSA2RS--Studiespesialiserende, humanistfag 2. årHumanistlinjen vg22 716
STSSA3RS--Studiespesialiserende, humanistfag 3. årHumanistlinjenvg32 716
STREA1RS--Studiespesialiserende, realfag 1. årRealfaglinjenvg12 632
STREA2RS--Studiespesialiserende, realfag 2. årRealfaglinjenvg22 632
STREA3RS--Studiespesialiserende, realfag 3. årRealfaglinjenvg32 632

 

Utdanningsprogram kunst, design og arkitektur
Kode Fullt navn bokmålKortform Årstrinn Årstimer over tre år
KDKDA1RS--Kunst vg1Kunstlinjenvg12940
KDKDA1RS--Kunst vg2Kunstlinjenvg22940
STUSP3RS--Kunst vg3Kunstlinjenvg32940
     

 

Utdanningsprogram for musikk, dans og drama
Kode Fullt navn bokmålKortform Årstrinn Årstimer over tre år
MDMUS1RS--Musikk, 1. årMusikklinjenvg12 940
MDMUS2RS--Musikk, 2. årMusikklinjenvg22 940
MDMUS3RS--Musikk, 3. årMusikklinjenvg32 940

 

Utdanningsprogram for medier og kommunikasjon
Kode Fullt navn bokmålKortform Årstrinn Årstimer over tre år
MEMOK1RS--Medier og kommunikasjon, 1. årMedialinjenvg12940
MEMOK2RS--Medier og kommunikasjon, 2. årMedialinjenvg22940
MEMOK3RS--Medier og kommunikasjon, 3. årMedialinjenvg32940

Standpunktkarakter – ikke eksamen

Skolene setter standpunktkarakter i alle fag med tallkarakter i henhold til skala/vurderingsuttrykk gitt i forskrift til friskoleloven kapittel 3.

I fag- og timefordeling for steinerskolenes videregående nivå framgår det hvilke fag som har andre vurderingsuttrykk.

Elevene skal ikke ha eksamen eller eksamenskarakter ført for noen av fagene som er tatt ved steinerskolene.

Årsoppgaven på allmennlinjen skal føres som standpunktkarakter. Det er godkjent egne retningslinjer for vurdering av årsoppgaven i vedtak datert 7. mai 2012 fra Utdanningsdirektoratet.

Kompetansebevis

Elever som har fullført videregående opplæring uten å ha bestått alle fag, får et kompetansebevis som dokumenterer opplæringen. Det samme gjelder elever som avbryter opplæringen før fullført løp.

Fag som ikke er fullført etter steinerskolens fag- og timefordeling og dermed ikke har noen sluttvurdering, føres med fagets fagkode, men uten omfang og med stiplet linje for vurdering. I tillegg føres FAM03 «Jf. vedlegg».

I vedlegget beskrives faget med det innhold og omfang som eleven har hatt sammen med vurdering av måloppnåelse.

Fagkoder

Skolene skal bruke egne fagkoder (RS-koder) som er laget til de godkjente læreplanene.

Fagkodene framgår av fag- og timefordeling for steinerskolenes videregående nivå.

Overgang til Kunnskapsløftets fag- og timefordeling

Dersom en elev søker om inntak til videregående skole som følger Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK06/LK20) etter gjennomført vg1 eller vg2 ved en steinerskole, må skolen som mottar eleven vurdere om eleven har tilsvarende eller likeverdig omfang i fagene.

For fag som er avsluttet, vil listen over fag i Kunnskapsløftet som kan erstatte fag fra steinerskolene gi veiledning om hvilke fag fra steinerskolene som kan brukes som utgangspunkt for å vurdere tilsvarende kompetanse.

For fag som ikke er avsluttet, må dere vurdere omfanget, og elevens mulighet til å nå kompetansemålene før faget skal avsluttes. Fag som ikke er avsluttet med standpunktkarakter ved steinerskolene skal normalt ikke godkjennes som fullført i andre skoler.

Elevene må ved inntak få beskjed om hvilke fag de eventuelt må ta utenom som følge av forskjellene i fag- og timefordeling mellom steinerskolene og Kunnskapsløftets fag- og timefordeling. Skolene kan ikke benytte ordningen med godkjenning av tidligere bestått videregående opplæring av fag som gjelder for elever som tar opplæring i utlandet når de skal vurdere og godkjenne opplæring fra steinerskolene.

Ikke fagkoder fra steinerskolene på et vitnemål i Kunnskapsløftet

Det kan ikke stå fagkoder fra steinerskolene på et ordinært vitnemål i Kunnskapsløftet. Når et fag tatt ved en steinerskole er vurdert likeverdig med fag i LK06/LK20, skal dere føre faget med ordinær fagkode i Kunnskapsløftet og med fagmerknad FAM48: "Fag RS <fagkode>". Som fagkode oppgir dere da den ordinære RS-fagkoden fra steinerskolene. Når et fag tatt ved en steinerskole vurderes som likeverdig med flere fag i LK06/LK20 føres fagene med ordinære fagkoder i Kunnskapsløftet. På ett av fagene i Kunnskapsløftet (faget på høyeste nivå) fører dere karakteren for faget i steinerskolen og FAM48: "Fag RS <fagkode>". For de øvrige fagene i Kunnskapsløftet fører dere "Fritatt" i rubrikken for standpunktkarakter og FAM48: "Fag RS <fagkode>".

Enkelte fag skal føres som uspesifiserte programfag. Dette gjelder fag som ikke kan vurderes som likeverdige med fag i LK06/LK20, eksempelvis praktisk-kunstneriske fag. Dere fører da faget som et uspesifisert programfag med godkjente koder i Kunnskapsløftet fastsatt av Utdanningsdirektoratet (UPF9xxx). Dere fører karakter fra steinerskolene og FAM48 "Fag RS <fagkode>".

Erstatning av fag/privatisteksamen

Ikke en privatistordning

Det er ikke privatistordning for fagene ved steinerskolene. Dette innebærer at en elev som ikke består et av fagene i en steinerskole, eller ønsker å forbedre et fag, må erstatte dette med fag fra Kunnskapsløftet. Elever kan også ta tilleggsfag fra Kunnskapsløftet og få disse ført på vitnemålet. Dere benytter programområdekodene for steinerskolene så lenge det finnes RS-fagkoder på vitnemålet eller kompetansebeviset. Ved erstatning av fag ved privatisteksamen, se listen over fag fra Kunnskapsløftet som kan erstatte fag fra steinerskolene. 

Fagkoder fra Kunnskapsløftet

Det kan stå fagkoder fra Kunnskapsløftet på et vitnemål fra steinerskolene. Da er det ikke nødvendig med noen fagmerknad. Det betyr at en ordinær fagkode fra Kunnskapsløftet ikke skal konverteres til en RS-kode når faget er avsluttet ved en skole som følger Kunnskapsløftet. Fag som ikke er avsluttet ved en skole som følger LK06/LK20 når eleven går over til en steinerskole må avsluttes på steinerskolen og føres med RS-kode og karakter fra steinerskolen. Fag- og timefordeling for steinerskolene må være oppfylt, når en elev skal få vitnemål fra en steinerskole.

Det framgår av listen over fag i Kunnskapsløftet som kan erstatte fag fra steinerskolene at eleven i flere tilfeller må ta flere ordinære fag i Kunnskapsløftet for å erstatte ett fag fra steinerskolene.

Fellesfagene

Det er ikke mulig å ta fellesfag i Kunnskapsløftet og få disse ført i tillegg til fellesfagene fra steinerskolene (bare til erstatning for fellesfag i henhold til denne listen). Ordinære programfag i Kunnskapsløftet fra studieforberedende utdanningsprogram kan bli påført dokumentasjonen i tillegg til eksisterende fag. Dette gjelder ikke dersom personen har et programfag fra Kunnskapsløftet som iht. tabellen er spesifisert tilsvarende helt eller delvis et fag personen har fra en steinerskole.

På dokumentasjonen grupperes fagene i henhold til den kategorien hver enkelt fagkode har i Kunnskapsløftet (fellesfag eller programfag).

Som det framgår av listen over fag, vil totalt omfang i noen tilfeller bli redusert når man erstatter fag fra steinerskolene med ordinære fag i Kunnskapsløftet, og i noen tilfeller vil totalt omfang øke.

Vitnemålsmerknad

På vitnemålet eller kompetansebeviset fra steinerskolene fører dere en egen vitnemålsmerknad VMM37: "Opplæringen er gjennomført etter læreplaner godkjent av Utdanningsdirektoratet for bruk i steinerskolene i Norge"

Det som ikke er omtalt i disse retningslinjene

For de forholdene som ikke er omtalt i disse retningslinjene, gjelder forskrift til friskoleloven og retningslinjene for føring av vitnemål og kompetansebevis i Kunnskapsløftet. Det gjelder blant annet reglene for førstegangsvitnemål.

Fag- og timefordeling for steinerskolenes videregående nivå

  • Fag- og timefordeling studieforberedende utdanningsprogram

Fag- og timefordeling studieforberedende utdanningsprogram

Timetall er bare satt opp samlet for treårig løp. Skolene kan fordele timene innenfor de tre årene.

Allmennlinjen

Fag- og timefordeling allmennlinjen 
FagAllmennlinjenUten fremmedspråk i grunnskolen
Fellesfag  
Norsk 392 392
Historie 140140
Samfunnslære 8484
Religion 5656
Matematikk 224224
Naturfag 168168
Engelsk 140140
Fremmedspråk 224364
Kroppsøving 168168
Sum fellesfag1 5961 736
Felles programfag  
Praktisk-kunstneriske fag I280280
Praktisk-kunstneriske fag II280280
Årsoppgave 280280
Sum felles programfag840840
Valgfrie programfag  
Programfag fra studieforberedende program280 140
Sum valgfrie programfag280140
Sum 2 7162 716


 
 
 
 
 
 
 

Humanistlinjen og realfaglinjen

 Fag- og timefordeling humanistlinjen og realfaglinjen
FagHumanistlinjenHumanistlinjen uten fr.språk i gr.skole Realfag  Realfag uten fr.språk i gr.skole 
Fellesfag    
Norsk 392392392392 
Historie140140140140
Samfunnslære84848484
Religion56565656
Matematikk224224140140
Naturfag168168168168
Engelsk140140140140
Fremmedspråk224364224364
Kroppsøving168168168168
Sum fellesfag1 5961 736 1 512 1 652 
Felles programfag    
Praktisk-kunstneriske fag I280280280280
Praktisk-kunstneriske fag II280280280280
Sum felles programfag560560560560
Valgfrie programfag    
Programfag fra eget programområde28028028012801
Programfag fra studieforberedende program280140280140
Sum valgfrie programfag560420560420
Sum2 7162 7162 6322 632

1 Må inkludere REARS09 eller REARS10.

Kunstlinjen

Fag- og timefordeling kunstlinjen
FagOrdinærUten fr.språk i gr.skole
Fellesfag  
Norsk392392
Historie140140
Samfunnslære8484
Religion5656
Matematikk224224
Naturfag168168
Engelsk140140
Fremmedspråk224364
Kroppsøving168168
Sum fellesfag1 5961 736
Felles programfag  
Tegning336336
Form168168
Farge280280
Kunsthistorie168168
Scenografi, eurytmi168168
Musikk8484
Sum felles programfag1 2041 204
Valgfrie programfag  
Form 21400
Sum valgfrie programfag1400
Sum 2940 2940

 

 

Fellesfag i studieforberedende utdanningsprogram

Ordinære fellesfag

Det er 9 ordinære fellesfag for de studieforberedende utdanningsprogrammene. Matematikk og fremmedspråk finnes i forskjellige varianter. Norsk har tre koder og tre karakterer. Fagene er:

Ordinære fellesfag 
 Fag på vitnemålTimetall vitnemålFagkoderVurdering
Norsk hovedmål392NORRS07Karakter
Norsk sidemål NORRS08Karakter 
Norsk muntlig NORRS09Karakter 
Historie 140HISRS01Karakter 
Samfunnslære84 SAFRS01Karakter 
Religion56RELRS01Karakter 
Matematikk P  224 MATRS01Karakter 
Matematikk T 224 MATRS02Karakter 
Matematikk T-R140MATRS03Karakter 
Naturfag168NATRS01Karakter 
Engelsk140ENGRS01Karakter 
Tysk I224 FSPRS05Karakter 
Italiensk I 224FSPRS02Karakter 
Fransk I 224FSPRS01Karakter 
Fransk II 224FSPRS11Karakter 
Spansk II 224FSPRS14Karakter 
Tysk II 224FSPRS15Karakter 
Fransk I+II1364FSPRS21  Karakter 
Spansk I+II1364 FSPRS24  Karakter 
Tysk I+II1364  FSPRS25  Karakter 
Kroppsøving168KRORS01Karakter 

1 Elever uten fremmedspråk i grunnskolen må i likhet med i Kunnskapsløftet ha 140 timer ekstra med fremmedspråk ("I+II-ordningen").

Programfag

På de studiespesialiserende utdanningsprogrammene er Praktisk kunstneriske fag I + II obligatoriske programfag.

Programfag på allmennlinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoder Vurdering
Praktisk kunstneriske fag I 280  PRKRS01  Karakter
Praktisk kunstneriske fag II 280PRKRS02  Karakter 
Matematikk 2140REARS09Karakter
Naturfag 2112NATRS02Karakter 
Engelsk 2140ENGRS03Karakter 
Årsoppgave280AAORS01Karakter2 
Kunstfag tillegg140PRKRS05Karakter 
Data IKT84DATRS01Karakter 

2 Det gis ikke halvårsvurdering i faget.

Programfag på humanistlinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoder Vurdering
Praktisk kunstneriske fag I 280PRKRS01Karakter
Praktisk kunstneriske fag II 280 PRKRS02Karakter 
Engelsk 2 140ENGRS03Karakter 
Engelsk 3 skriftlig 280  ENGRS05  Karakter 
Engelsk 3 muntlig  ENGRS06Karakter
Litteratur og skriving 140 NORRS10Karakter
Litteratur og skriving 2280NORRS12Karakter
Samfunnslære 2140 SAFRS02 Karakter
Samfunnslære 3280 SAFRS03 Karakter
Historie 2140 HISRS02 Karakter
Historie 3280 HISRS03 Karakter

2 Det gis ikke halvårsvurdering i faget.

Programfag på realfaglinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoder Vurdering
Praktisk kunstneriske fag I 280  PRKRS01  Karakter
Praktisk kunstneriske fag II 280PRKRS02  Karakter 
Biologi 2140 REARS11 Karakter 
Biologi 3280 REARS01 Karakter 
Fysikk 2140 REARS13 Karakter 
Fysikk 3280 REARS05 Karakter 
Kjemi 2140REARS14 Karakter 
Kjemi 3280REARS07Karakter 
Matematikk 2140REARS09 Karakter 
Matematikk 3280REARS10 Karakter 

 

Programfag på kunstlinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoder Vurdering
Tegning336 FORRS01 Karakter
Farge 280 FORRS02 Karakter 
Form 168 FORRS03 Karakter 
Form 2 140 FORRS06 Karakter 
Kunsthistorie168 FORRS04 Karakter 
Scenografi, eurytmi168 FORRS07 Karakter 
Musikk 184MUSRS08 Deltatt/Ikke deltatt

 

Musikklinjen

Fag- og timefordeling musikklinjen
Fag Musikklinjen ordinærMusikklinjen uten fr.språk i gr.skoleMusikkteaterlinjen ordinærMusikkteaterlinjen uten fr.språk i gr.skoleTeaterlinjen ordinærTeaterlinjen uten fr.språk i gr.skole
Fellesfag       
Norsk392392392392392392 
Historie140140140140140 140 
Samfunnslære  8484 84 84 84 84 
Religion  565656565656
Matematikk  224 224 224 224 224 224 
Naturfag  168 168  168  168  168  168  
Engelsk  140140 140 140 140 140 
Fremmedspråk  224 346  224  364  224  364 
Sum fellesfag 1428  15681428156814281568
Felles programfag      
Individuell øving 168  168     
Øving i fellesskap 476  476     
Musikk i perspektiv336  336     
Bevegelse musikk252  252      
Musikkproduksjon 1140140    
Utøvende musikalske fag  336336   
Utøvende sceniske fag  420420  
Musikk og teaterteori  168168   
Musikkteater og samfunn   112112   
Bevegelse musikkteater  336  336    
Skuespillerfag     308308 
Stemmebruk og tekst     8484 
Teater i perspektiv     252252
Drama og samfunn     112112 
Bevegelse teater     336 336 
Teaterproduksjon 1     280 280 
Sum felles programfag  1 3721 2321 3721 2321 3721 232
Valgfrie programfag      
Programfag fra studieforberedende program 140140 140 
Sum valgfrie programfag 140140 140 
Sum  2 9402 940 2 940 2 940 2 940 2 940 

 

Musikklinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoder Vurdering
Individuell øving168 MUSRS01 Karakter
Øving i fellesskap476 MUSRS02 Karakter
Musikkproduksjon 1140 MUSRS03Karakter
Musikkproduksjon 2140 MUSRS04 Karakter
Musikk i perspektiv 336 MUSRS05 Karakter
Bevegelse musikk252 MUSRS07 Karakter

 

 

Medialinjen

Fag- og timefordeling medialinjen
FagOrdinærUten fr.språk i gr.skole
Fellesfag  
Norsk392392
Historie140140
Samfunnslære8484
Religion5656
Matematikk224224
Naturfag168168
Engelsk140140
Fremmedspråk224364
Kroppsøving168168
Sum fellesfag15961736
Felles programfag  
Praktisk-kunstneriske fag I280280
Medier i perspektiv280280
Tekst168168
Grafisk produksjon168168
Film og foto308308
Sum felles programfag fra eget programområde1 2041 204
Valgfritt programfag fra studieforberedende utdanningsprogram  
Grafisk produksjon 21400
Sum valgfrie programfag1400
Sum 29402940
Programfag på medialinjen
Fag på vitnemålTimetall på vitnemålFagkoderVurdering
Praktisk kunstneriske fag I280PRKRS01Karakter
Medier i perspektiv280MOKRS22Karakter
Tekst168MOKRS23Karakter
Grafisk produksjon168MOKRS26Karakter
Film og foto308MOKRS27Karakter
Grafisk produksjon 2140MOKRS34Karakter

 


 
 

Liste over fag i Kunnskapsløftet som kan erstatte fag fra steinerskolene

Listen er laget for elever som har gjennomført treårig videregående steinerskole, og som trenger å forbedre karakterer ved å ta faget som privatist etter LK06. Listen viser hvilke fag i LK06 som kan erstatte fag fra steinerskolene. Den viser ikke fag fra steinerskolene som kan erstatte fag i LK06. Listen vil bli oppdatert med fag fra LK20.

Fag i ny offentlig læreplan som kan erstatte fag i steinerskolen (excel).