Delrapport 2
Praksisbrevordningen viser gode resultater
Forsøket med praksisbrevordningen fortsetter å vise gode resultater. I følge NIFU, som evaluerer forsøket, gjennomfører overraskende mange av elevene opplæringen.
Praksiskandidatene gjennomfører opplæringen
Av de 51 kandidatene som deltok i forsøket i de tre fylkene som evalueres, fulgte 41 av elevene opplæringsløpet hele veien. Tre personer har sluttet og er utenfor opplæring, mens sju har gått over i andre opplæringstilbud.
Tatt i betraktning at praksisbrevkandidatene er ungdom som står i fare for å falle ut av videregående opplæring konkluderer NIFU, med at de har hatt en overraskende god gjennomføring.
Fornøyde lærere understreker behov for resurser
En del av lærerne er overrasket over elevenes resultater og synes praksisbrevet er en god ordning. De legger vekt på det at ungdommene har fått arbeide praktisk og at de har fått en veldig tett oppfølging fra blant annet kontaktlærer.
Andre lærere synes ordningen tar for mye krefter. Særlig det første året ser disiplinproblemene ut til å ta mye av oppmerksomheten. Men problemene ser ut til å ha gått seg til i de fleste klassene. De fleste lærere legger vekt på at det vil være vanskelig å drive en praksisbrevordning på permanent basis uten at det settes av ekstraressurser i skolen til dette.
Praksisbrevet motiverer elevene
Praksisbrevkandidatene er jevnt over svært fornøyd med å ha fått dette tilbudet. De er særlig fornøyd med å komme ut i bedrift framfor å gå på skolen.
Felles for mange av elevene er at de har problemer med å se relevansen av fellesfagene. De klarer likevel å ta fellesfagene, men for noen koster det mye.
De fleste kandidatene er innstilt på å ta et fagbrev. Noen har innsett at dette vil ta tid, blant annet fordi de er usikre på om de får læreplass. De som ser ut til å klare seg best i denne overgangssituasjonen, er de som har størst tro på seg selv.
Bedriftene er fornøyde med praksisbrevkandidatene
Opplæringsbedriftene i undersøkelsen er fornøyd med ordningen, og kan tenke seg å ta inn praksisbrevkandidater igjen. De opplever at ungdommene har utviklet seg på å få være i bedrift, og elevene tar ansvar.
Om praksisbrevordningen
Praksisbrevordningen er en forsøksordning som tilrettelegger den videregående opplæringen med vekt på praktisk opplæring og gir elevene mulighet til å avlegge en prøve etter to års opplæring. Etter disse to årene skal kandidaten kunne oppnå og få dokumentert en yrkeskompetanse som arbeidslivet kan ha nytte av.
Kandidaten skal etter denne prøven kunne fortsette opplæringen og oppnå full kompetanse innen faget i løpet av ordinær opplæringstid i videregående opplæring.
NIFU evaluerer forsøket og leverer sin sluttrapport 2011.
Rapportserie: Praksisbrevordningen
Dette er den andre rapporten i denne serien. Se også:
Delrapport 1: Praksisbrev – evaluering av forsøk
Sluttrapport: Vellykket forsøk med praksisbrev