Mat og helse samisk (MHE02‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål etter 7. trinn

  • bruke
    redskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke
    sansene til å
    utforske
    og
    vurdere
    matens smak og tekstur og til å
    utforske
    anretning av mat
  • kjenne igjen og
    beskrive
    grunnsmaker og
    utforske
    og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
  • bruke
    oppskrifter i matlaging, også muntlige, og regne ut og
    vurdere
    mengden i porsjonene, både med og uten bruk av digitale ressurser
  • vise sammenhenger mellom matvaregrupper og næringsstoffer som er viktige for god helse
  • bruke
    matmerking og kostmodeller til å sette sammen et sunt, variert og bærekraftig kosthold og
    reflektere
    rundt valgene sine
  • bruke
     digitale ressurser til å
    sammenligne
    og 
    drøfte
     produktinformasjon og reklame i ulike medier
  • ta vare på, bearbeide og utnytte råvarer på en bærekraftig måte
  • bruke
    tradisjonell kunnskap om matforbruk og
    reflektere
    over eget matforbruk
  • lage mat på bål og andre tradisjonelle arenaer for matlaging og samtale om måltidsskikker i goahti/goahte/gåetie/lávvu og hvordan sosialt fellesskap rundt måltider kan bidra til å styrke god helse
  • lage måltider fra egen kultur og andre kulturer og
    sammenligne
    råvarebruk og måltidsskikker, og
    reflektere
    over hvordan mattradisjoner henger sammen med natur og levevis i ulike områder

Underveisvurdering