Administrere foreldreundersøkelsen i barnehage
Forberede og bestille
Vi åpner undersøkelsen 1. november. Det er ikke mulig å legge inn brukere og kontaktinformasjon før denne datoen.
Undersøkelsen stenger 20. desember.
Resultatene blir publisert i starten av januar
Tidligere har vi vist resultater løpende gjennom gjennomføringsperioden, men siden dette i noen tilfeller kan medføre risiko for gjenkjenning av enkeltindividers svar er dette endret. Det fører til at barnehager får resultatene senere enn før.
Informasjon til foreldre
Her finner dere oppdaterte tekster for å informere foreldre.
Gruppenavn kan maksimalt ha ti tegn
Før kunne barnehagene kalle avdelingene det de ville. Nå kan gruppenavn maksimalt ha ti tegn.
Spørsmål om morsmål er fjernet
Det vil ikke lenger være mulig å registrere hva som er barnets morsmål.
Ved å svare på foreldreundersøkelsen kan foreldre si sin mening om hvordan de opplever barnehagetilbudet. Resultatene danner grunnlag for dialog om tilbudet i barnehagen mellom barnehagen og foreldrene, og for barnehagens kvalitetsarbeid.
Foreldreundersøkelsen er først og fremst et verktøy for den enkelte barnehage. Resultater fra foreldreundersøkelsen kan integreres i direktoratets ståstedsanalyse.
Foreldreundersøkelser kan gi nyttig informasjon til eiere og myndighet om foreldrenes tilfredshet med barnehagetilbudet, og kan være en del av kommunens kunnskapsgrunnlag ved tilsyn.
Foreldreundersøkelsen er en del av kunnskapsgrunnlaget om barnehager i Norge. Statistikk er også en del av formålet for undersøkelsen og deler av resultatene vil bli offentlig tilgjengelig. Data fra undersøkelsen kan bli brukt til forskning.
Det er foreldre eller eventuelt foresatte til barna i barnehagen som skal svare på undersøkelsen.
Når foreldrene skal svare på undersøkelsen, får de en sms eller e-post med lenke fra barnehagen. Foreldrene velger selv om de vil svare på undersøkelsen. De kan også hoppe over spørsmål de ikke ønsker å svare på.
Barnehagen inviterer foreldrene til å svare på undersøkelsen. Barnehagen sender ut én undersøkelse per barn.
Av hensynet til personvernet til foreldre og foresatte som svarer, viser vi ikke resultater hvis færre enn fem respondenter som har svart på undersøkelsen. Det betyr at heller ikke barnehagen selv kan se resultater med færre enn fem svar. For de minste barnehagene kan det derfor gi liten verdi å gjennomføre Foreldreundersøkelsen.
Du kan lese mer om regler for skjerming av dine svar (prikkeregler)
Her kan du se spørsmålene i Foreldreundersøkelsen. For samiske barnehager og barnehager med samiske avdelinger, inneholder foreldreundersøkelsen en samisk bolk.
Undersøkelsen er tilgjengelig på følgende språk:
- Norsk (bokmål og nynorsk)
- Engelsk
- Samisk
- Arabisk
- Somali
- Urdu
- Polsk
- Litauisk
Hvis barnehagen har behov for å kartlegge forhold ved foreldres tilfredshet som ikke dekkes av de obligatoriske spørsmålene, kan dere lage egne, lokale spørsmål.
Disse spørsmålene kan ikke ha et annet formål enn det som gjelder for resten av resten av foreldreundersøkelsen. Utdanningsdirektoratet må derfor godkjenne spørsmålene før de legges inn i undersøkelsen.
De lokale spørsmålene skilles ut
Barnehager/ barnehageeiere må dekke kostnadene for:
- legge inne egne lokale spørsmål.
- oversettelse av spørsmålene til andre språk.
Ta kontakt med post@udir.no hvis du har spørsmål.
Det kan kun legges til fire spørsmål
Vi har satt en grense på fire spørsmål fordi en lang undersøkelse kan gå ut over kvaliteten på svarene. Vi må ha forslag til egne lokale spørsmål senest 15. september.
Før dere skal gjennomføre undersøkelsen, kan det være nyttig å diskutere i personalgruppen hva slags resultater dere forventer.
Undersøkelsen kan være et innspill til arbeidet med utviklingsarbeid i barnehagen.
Barnehagen skal sørge for at de som svarer på undersøkelsene er godt informert om formålet med undersøkelsene og hvordan personopplysninger som samles inn behandles. Her kan dere laste ned informasjonsark i PDF om dette:
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (bokmål)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (nynorsk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (arabisk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (engelsk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (litauisk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (nordsamisk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (lulesamisk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (sørsamisk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (polsk)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (somali)
- Informasjon om Foreldreundersøkelsen (urdu)
Gjennomføre
I bestillings- og rapportportalen kan barnehagen sette i gang undersøkelsene, følge med på hvor mange som har besvart og sende purringer.
Resultatene blir synlige først når gjennomføringsperioden er over.
Vi åpner undersøkelsen 1. november. Det er ikke mulig å legge inn brukere og kontaktinformasjon før denne datoen.
Logg inn i bestillings- og rapportportalen
Påminnelser og purringer
Det er viktig å minne foreldrene på svarfristen via e-post og SMS. Dette kan dere gjøre i bestillings- og rapportportalen.
Barnehageeier og barnehagen kan logge seg inn med sine UBAS-brukernavn og passord i bestillings- og rapportportalen.
- Barnehagen må ta kontakt med kommunen for å få UBAS-brukernavn. Det gjelder både private og kommunale barnehager, og også private barnehageeiere.
- Kommunen tar kontakt med statsforvalteren for å få UBAS-brukernavn eller for spørsmål om UBAS-pålogging.
Følge opp
Resultatene kan hentes ut i bestillings- og rapportportalen.
Når resultatet ikke vises
De som svarer på brukerundersøkelser fra Utdanningsdirektoratet, skal ikke kunne identifiseres. For å hindre at noen blir indirekte identifisert har vi utarbeidet følgende regler for å ikke vise visse opplysninger. Disse kaller vi prikkeregler:
1. Resultatene på spørsmål hvor det er færre enn 5 som svarer, skal ikke vises (prikkes). Dette gjelder både ved visning av frekvens, prosent og gjennomsnitt.
2. Der hvor svarfordelingen er vist (frekvens og prosent), skal svaralternativene skjermes hvis det kun er ett eller to svar. Er det bare ett svaralternativ som ikke vises (prikkes) ut fra denne regelen, skal også svaralternativet med den nest laveste svarverdien ikke vises (selv om det er 3 eller flere som har valgt dette svaralternativet).
3. Ved filtrering på kjønn vil kun resultatene for de svaralternativene som ikke prikkes for verken gutt eller jente vises.
Etter at undersøkelsen er analysert, kan barnehagen samle foreldrene til en felles gjennomgang av for å drøfte resultatene nærmere med foreldrene.
Variasjon mellom avdelinger, år, og barnehager kan være gode utgangspunkt for å reflektere over hva som fungerer. Det gir også et utgangspunkt for å utforme tiltak for å utvikle praksis sammen.
Resultatene fra foreldreundersøkelsen bør alltid analyseres og tolkes i lys av den lokale konteksten undersøkelsene er gjennomført i.
Barnehagene som aktivt bruker og følger opp resultatene, opplever at foreldrene engasjerer seg når undersøkelsen skal gjennomføres neste gang. Dette engasjementet bidrar til at flere foreldre besvarer undersøkelsen.
God svarprosent gir også mer pålitelige resultater.