Gjelder
Vi vi ser til e-post fra Fylkesmannen i Vestfold datert 15.03.2013 , med spørsmål om bl.a. fritak fra opplæringsplikt for elev som ønsker å hoppe over 10. klasse og starte på videregående skole høsten 2013.
Bakgrunnen for henvendelsen er at Fylkesmannen i Vest fold har fått spørsm ål fra en skole om en særlig faglig sterk elev på 9. trinn, hvor eleven med samtykke fra sine foreldre ønsker å hoppe over 10. trinn og begynne på videregående skole fra høsten av . Skolen er enig i at eleven er faglig sterk, og skolen og foreldrene har også tidligere diskutert muligheten for å hoppe over ett år.
Fylkesmannen stiller følgende spørsmål: Dersom skolen fatter ved tak om å frita en elev fra opplæringsplikten for resten av grunnskolen, er det slik å forstå at eleven skal ha et vitnemål med standpunktkarakterer i alle fag, og videre at eleven må gjennomføre både lokalt gitt og sentralt gitt eksamen på 10. trinn denne våren?
Opplæringsloven § 2-1 fjerde ledd åpner for at kommunen kan frita en elev i grunnskolen helt eller delvis fra opplæringsplikt en når hensynet til eleven tilsier det. Dette krever sakkyndig vurdering og samtykke fra foreldrene.
Det går fram av Ot.prp. nr. 46 (1997 -98) s. 153 at:
Det fremgår av Meld. St. 20 (20 12 -2013) På rett vei - Kvalitet og mangfold i fellesskolen punkt 5.1.1 om adgangen til å frita etter opplæringsloven § 2-1:
Vi legger til grunn at kommunen må vurdere og ta stilling til om den konkrete eleven på 9. årstrinn kan fritas fra opplæringsplikten for resten av grunnskolen etter opplæringsloven § 2-1 fjerde ledd. Når en elev hopper over et årstrinn, betyr dette at eleve n fritas for ett eller flere av de ti årene i grunnskolen og eleven vil ha rett til å fullføre grunnskolen på et senere tidspunkt. Eleven skal bare ha standpunkt karakter i de fagene som allerede er avsluttet eller avsluttes på 9. årstrinn. Paragraf 3-18 i forskrift til opplæringsloven har bestemmelser om når en standpunktkarakter må være fastsatt i forhold til sentralt gitt og lokalt gitt eksamen i grunnskolen. Da eleven ikke vil ha standpunktkarakter i eksamensfagene betyr dette at eleven heller ikke skal gjennomføre eksamen.
Elever som er skrevet ut av grunnskolen etter opplæringsloven § 2-1 fjerde ledd kan tas inn til videregående opplæring, jf. forskrift til opplæringsloven § 6-10 bokstav c). Eleven tas inn til videregående opplæring etter en individuel l vurdering, jf. § 6-15 bokstav c) og § 6-17 andre ledd i forskrift til opplæringsloven .
Etter forskrift til opplæringsloven § 1-15 kan elever på ungdomstrinnet ta fag fra videregående opplæring mens de fortsatt er elever i grunnskolen. Kommunen fatter et enkeltvedtak om at eleven på ungdomstrinnet skal ta et eller flere fag i videregående opplæring, jf. første ledd i bestemmel sen . Før kommunen fatter enkeltvedtaket, skal det innhentes samtykke fra eleven eller foreldrene til eleven. For disse elevene gjelder kapittel 3 om individuell vurdering i faget både på ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Det går fram av § 3-25 tr edje ledd at elever på ungdomstrinnet som avslutter et fag tidligere enn det som følger av læreplanverket, skal være med i trekket til eksamen i faget det opplæringsåret faget blir avsluttet. Dersom eleven blir trukket til eksamen, kommer denne eksamen i tillegg til de eksamener som departementet har fastsatt at eleven skal ha på 10. årstrinn.
Vår referanse: 2013/2315