Kompetansemål og vurderingMat og helse (MHE01‑02)

Samanhengar

Forklaring

Kompetansemål etter 10. trinn

  • planleggje
    og
    bruke
    eigna reiskap, teknikkar og matlagingsmetodar til å lage trygg og berekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke
    sansane til å
    vurdere
    kvaliteten på matvarer,
    utforske
    og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat
  • drøfte
    korleis kosthald kan bidra til god helse, og
    bruke
    digitale ressursar til å
    vurdere
    eige kosthald og til å velje sunne og varierte matvarer i samband med matlaging
  • gjere greie for
    og kritisk
    vurdere
    påstandar, råd og informasjon om kosthald og helse
  • kritisk
    vurdere
    informasjon om matproduksjon og
    drøfte
    korleis forbrukarmakt kan påverke lokal og global matproduksjon
  • utforske
    klimaavtrykket til matvarer og
    gjere greie for
    korleis matval og matforbruk kan påverke miljøet, klimaet og matsikkerheita
  • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og
    samanlikne
    og
    utforske
    råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar
  • vise gjennom matlaging og måltid korleis identitet og fellesskap blir formidla i ulike kulturar

Undervegsvurdering

Standpunktvurdering