Indikatorrapport for Samfunnskontrakten 2017

De siste årene har 7 av 10 fått godkjent lærekontrakt. Målet er at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass.

Våren 2016 skrev de største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, Kunnskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, under en avtale med målsetning om å øke antall læreplasser. Dette er en fornyelse av Samfunnskontrakten som ble inngått våren 2012.

Flere søkere står uten læreplass

Antallet godkjente lærekontrakter har økt i perioden fra 2011 til 2016. Antallet søkere har imidlertid økt i enda større grad. I samme periode har antallet søkere uten læreplass økt med 1400, fra 7200 til 8600. En stor del av dem som ikke har fått lærekontrakt, er i annen videregående opplæring, eksempelvis fagopplæring i skole.

I hele landet har antallet søkere til læreplass økt 12 prosent siden høsten 2011, noe som tilsvarer 3 000 søkere. Det har vært en stor økning i nesten samtlige fylker i løpet av denne perioden. Størst relativ økning har det vært i Sogn og Fjordane og Finnmark med henholdsvis 34 og 30 prosent flere søkere til læreplass.

1 av 4 lærebedrifter har ikke lærling

Et av målene til Samfunnskontrakten er å rekruttere flere lærebedrifter for å øke antall læreplasser. Fra 2013 til 2016 har antall lærebedrifter med lærling økt med 1800. Det er 10 prosent flere enn tre år tidligere. Likevel ser vi at 1 av 4 lærebedrifter ikke har lærling. Av 26 200 godkjente bedrifter, har 18 900 lærling i 2016. Det varierer en del mellom fylkene hvor stor andel av de godkjente lærebedriftene som har lærling. Dette viser at det ikke er nok å rekruttere en bedrift til å bli lærebedrift. Den trenger også ta opp nye lærlinger.

Store forskjeller mellom fylkene

Det er store forskjeller mellom fylkene i hvor stor andel av søkerne som får læreplass. I Oslo har 80 prosent fått læreplass, i Østfold 56 prosent. Også innenfor hvert utdanningsprogram er det store fylkesforskjeller. Flest søkere har fått godkjent lærekontrakt i bygg- og anleggsteknikk. I Sør-Trøndelag har 88 prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk fått læreplass, mens 56 prosent har fått i Østfold.

Antall fag- og svennebrev har økt med 21 prosent de siste fem årene

De siste fem årene har antall fag- og svennebrev økt med 4400 til 25 200. Omtrent halvparten av økningen står praksiskandidater for. For denne kandidattypen har det vært en økning på 32 prosent. Lærlinger som tar fagbrev har økt med 13 prosent, mens det har vært mer enn en dobling av elever som får fagbrev etter fagopplæring i skole. Antall lærekandidater som oppnår kompetansebevis har økt med 67 prosent de siste fem årene.

4 av 5 lærlinger tar fagbrev innen 5 år

81 prosent av lærlingene, har oppnådd fag- eller svennebrev i løpet fem år. Innen elektrofag har 91 prosent av lærlingene gjennomført læretiden med fagbrev innen elektrofag i løpet av fem år. I design og håndverk har 67 prosent som har tatt fagbrevet fem år etter at de begynte i lære.

Økt antall læreplasser i offentlig sektor

De siste fem årene har kommunal sektor og statlig sektor begge hatt en økning i antall læreplasser på i underkant av 30 prosent. Privat sektor, hvor hoveddelen av lærekontraktene finnes, har hatt en økning på 7 prosent.