Ønsker du å foreslå et nytt lærefag, justering av læreplaner eller andre endringer i yrkesfaglige utdanningsprogram? Her finner du ut hvordan du kan gå fram.
Det kan være mange årsaker til behov for å gjøre endringer i yrkesfaglige utdanningsprogram. De to vanligste årsakene er:
- Arbeidslivet har kompetansebehov som gjeldende læreplaner og tilbudsstruktur ikke møter.
- Skoler og lærebedrifter har problemer med å gi elevene og lærlingene relevant og forsvarlig opplæring.
Hvem kan foreslå endringer?
Faglige råd, organisasjoner, fylkeskommuner, statsforvalterne, opplæringskontor og andre kan foreslå endringer. Nasjonale myndigheter kan også foreslå endringer.
Hvordan foreslå endringer?
For å foreslå endringer, må du bruke skjemaene på lenkene under. Skjemaene har spørsmål som skal sikre at forslagene er grundig begrunnet. Du må derfor fylle ut alle feltene i skjemaene.
Foreslå å endre navn på utdanningsprogram, programområde, yrkestittel eller lærefag
Foreslå å opprette nye programområder på vg2
Foreslå nye yrkeskompetansefag
Foreslå avvik fra hovedmodellen
Foreslå å omgjøre lærefag som følger hovedmodellen
Foreslå å omgjøre yrkeskompetanseløp
Foreslå å slå sammen programområder eller lærefag
Foreslå å splitte vg1, vg2 eller vg3 programområder eller lærefag
Foreslå å etablere fordypningsområder i læreplaner på vg3
Behandling av endringsforslag
Utdanningsdirektoratet utreder forslagene som kommer inn. I utredningen skal det framgå hva forslaget til endring er, begrunnelsen for endring og hvilke konsekvenser en slik endring vil få. Det faglige rådet for utdanningsprogrammet forslaget gjelder gir råd til Utdanningsdirektoratet. Dette er beskrevet i Mandat og retningslinjer for samarbeid mellom SRY, faglige råd og Udir. Utredningen blir sendt på offentlig høring slik at berørte kan uttale seg og bli oppmerksomme på at det kan komme en endring.
Kunnskapsdepartementet fastsetter endringer i tilbudsstrukturen. Utdanningsdirektoratet fastsetter endringer i læreplanene for de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.
Tilbudsstrukturen og læreplanene er forskrifter til opplæringsloven. Behandlingen av endringsforslag følger forvaltningslovens bestemmelser om utredningsplikt, forhåndsvarsling, uttalelse fra interesserte, formkrav og kunngjøring.