I 2022 måtte Udir stramme inn reglene for skjerming, på grunn av innstramninger i personvernlovgivningen. Resultatet av disse innstramningene var at mange flere skoler enn tidligere opplevde at deres resultater ble skjermet. Vi har derfor gjort en rekke endringer i reglene for skjerming og visning for at flere skoler skal kunne få se sine resultater.
Dette er noen av endringene vi har gjort:
Fjerning av aggregatvisninger
Frem til 2022 tilrettela vi for å bryte resultatene ned på aggregatene «kjønn» (gutt og jente) og «utdanningsprogram» (for videregåendetrinn) helt ned på klasse/gruppenivå. I 2023 går vi bort fra denne muligheten, for å få ned skjermingen på trinn-nivået. Elevundersøkelsen vil fortsatt ha med spørsmål om kjønn, men resultatene fordelt på kjønn vil først være synlig på kommunenivå for grunnskoler og fylkesnivå for videregående skoler. Et annet grep vi gjør er å fjerne visningen av klasse/gruppenivå på rapportene om mobbing. Merk at klasse/gruppenivået vil være tilgjengelig på de øvrige resultatene.
Ved å fjerne visning av flere aggregater (som kjønn, studieprogram og klasse/gruppe for mobbetallene) får vi muligheten til å vise langt flere resultater på trinn-nivå. Vi har valgt trinn-nivået for at skolene i det minste skal få ett tall å forholde seg til over mobbing, uten at dette går på bekostning av våre krav til personvern. Og gjennom å kun vise resultater over mobbing på ett aggregat (trinn) har vi senket andelen tall som skjermes markant.
Når visningene av resultater er mulig å bryte ned på mange aggregater, kan personer med lokal kjennskap potensielt sammenstille resultatene og løse opp skjermingen ved hjelp av elimineringsmetoden. Ved å fjerne visningen av disse aggregatene sikrer vi at personer uten taushetsplikt som er tilknyttet skolen (andre elever, lærere, foreldre) ikke kan identifisere enkeltelever.
Konsekvensen av en løsning med færre aggregater er at skolene får mindre treffsikre resultater. Det blir for eksempel vanskeligere for skolene å vite om resultatene er gjeldende for 7A eller 7B når vi kun publiserer resultater for hele 7. trinn. Ikke desto mindre så vi at de aller fleste skolene fikk sine resultater over mobbing på klassenivå skjermet i 2022. Så faktisk vil en løsning med færre aggregater ikke bare gi flere resultater på trinn-nivået, men også totalt sett.
Mindre skjerming hos påloggede brukere
Brukere med påloggingsrettigheter signerer på vilkår for bruk første gang de logger inn på resultatvisningene. Påloggede brukere vil få tilgang til flere resultater enn brukere i åpen visning, men skjermingsregler gjelder for alle brukere.
Påloggede brukere må være oppmerksom på at de får tilgang til opplysninger som indirekte kan identifisere elevenes svar. Når det er mulig å indirekte identifisere enkeltpersoner, anses opplysningene som personopplysninger som må behandles i tråd med personopplysningsloven [1]. Personopplysningene kan i noen tilfeller også være taushetsbelagte opplysninger etter forvaltningsloven [2] § 13 første ledd. Påloggede brukere kan kun bruke opplysningene når det er innenfor formålet med egen behandling.
Det er ikke lov for brukerne til å gi innsyn i taushetsbelagte opplysninger. Resultater som er taushetsbelagte vil indikeres ved at det står en prikk/stjerne inntil resultatet, som vist her: 5,3*
Om det derimot ikke står en prikk/stjerne inntil, kan resultatet deles. Om det kun vises en prikk/stjerne er resultatet skjermet også for påloggede brukere.
Sammenslåingsfunksjonen fjernes
Det er ikke lenger mulig å slå sammen flere aggregater (klasser/grupper eller trinn) for å få store nok utvalg til at ikke skjermingsreglene slår inn. Denne muligheten ble fjernet allerede før forrige publisering (Elevundersøkelsen 2022). Vi ønsker likevel å presisere dette igjen siden mange har etterlyst denne funksjonen. Funksjonen er fjernet av personvernhensyn.