Vg3 slakterfaget (SLF03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål

  • planlegge
    ,
    gjennomføre
    ,
    vurdere
    og
    dokumentere
    driving, oppstalling, bedøving og avliving av dyr og klargjøring av skrotter for videre bearbeiding
  • gjøre rede for
    gjeldende regelverk for transport av levende dyr
  • gjøre rede for
    og ta hensyn til dyrenes naturlige instinkter og vise respekt under driving av levende slaktedyr i tråd med gjeldende regelverk
  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og
    gjøre rede for
    konsekvenser av avvik
  • forstå
    og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og
    reflektere
    over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kundene og samarbeidspartnerne
  • kontrollere, slipe, vedlikeholde og
    bruke
    kniver og begrunne hvordan dette bidrar til egen helse
  • vedlikeholde og
    dokumentere
    kontroll av bedøvingsutstyr og
    gjøre rede for
    konsekvenser av manglende vedlikehold og dokumentasjon
  • utføre bedøving og avliving med stikking og blodtapping og nødvendig etterkontroll i henhold til gjeldende regelverk og
    gjøre rede for
    konsekvensene av avvik
  • vurdere
    og
    gjennomføre
    tiltak for å hindre spredning av forurenset kjøtt og
    gjøre rede for
    og følge rutiner for håndtering og registrering av særskilt risikomateriale
  • gjøre rede for
    klassifiseringens betydning for økonomi og anvendelse av hele slaktet
  • kontrollere, tilskjære, bearbeide og pakke biprodukter etter spesifikasjoner og
    reflektere
    over den økonomiske betydningen av å utnytte hele slaktet
  • analysere
    og
    tolke
    nøkkeltall og
    drøfte
    faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater
  • praktisere lovpålagt og forsvarlig bruk og oppbevaring av farlige stoffer og
    gjøre rede for
    konsekvenser ved avvik
  • anvende
    emballerings- og lagringsmetoder og
    gjøre rede for
    hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
  • følge krav og rutiner for merking og sporing og
    gjøre rede for
    konsekvenser ved avvik
  • reflektere
    over hvordan uønskede mikroorganismer kan påvirke slakteskrott og biprodukter og
    gjøre rede for
    tiltak for å styre forekomsten
  • gjøre rede for
    og følge rutiner for skadedyrbekjempelse i virksomheten
  • bruke
    verktøy, maskiner, kniver og utstyr på en faglig kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold og
    gjøre rede for
    konsekvensene ved avvik
  • følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet,
    bruke
    verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø
  • gjøre rede for
    og håndtere avfall i virksomheten og
    reflektere
    over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet
  • utvikle
    fagidentitet gjennom å
    bruke
    faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger og samarbeidspartnere
  • utvikle
    faglige ferdigheter, arbeide effektivt og
    reflektere
    over tiltak som kan bidra til innovasjon og forbedringsarbeid i virksomheten
  • gjøre rede for
    rammevilkår, lover og forskrifter og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
  • reflektere
    over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling
  • beskrive
    virksomhetens mål og historie og
    reflektere
    over hvordan dette påvirker daglig drift
  • gjøre rede for
    virksomhetens organisering, arbeidstaker og arbeidsgivers rettigheter og plikter, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å
    utvikle
    et bedre arbeidsliv

Underveisvurdering