Kapitalstrukturer i private barnehager 2020

Rapporten ser på hvordan de private barnehageforetakene finansierer drift og eiendeler. Den viser blant annet at de fleste private barnehager får stadig mer solid økonomi.

Hovedfunn

  • Overskudd brukes til å styrke egenkapitalen.
  • Soliditeten i sektoren fortsetter å øke.
  • Totalkapitalens størrelse er i stor grad avhengig av om foretaket eier eller leier lokaler.

Overskudd brukes til å styrke egenkapitalen

I perioden 2014 til 2020 har lønnsomheten i sektoren vært god, men synkende. Overskuddet har i stor grad gått med til å styrke egenkapitalen. Den samlende egenkapitalen har gått fra 3,4 milliarder kroner i 2014 til 6 milliarder i 2020. I 2020 var samlet utbytte og konsernbidrag på 225 millioner etter skatt.

Soliditeten i sektoren fortsetter å øke

Med soliditet menes foretakenes evne til å kunne betale for seg på lang sikt. Overordnet har soliditeten i de private barnehagene økt i perioden 2014 til 2020. Denne utviklingen har sammenheng med at gjelden har blitt betydelig redusert, og at egenkapitalen har økt. Dette gjelder for nesten alle typer barnehager, men det varierer hvor stor veksten er. Ideelle barnehager, som ikke har mulighet til å ta ut utbytte, har den største veksten i egenkapital. Barnehager eid av utenlandske konsern er den eneste kategorien hvor egenkapitalen var lavere i 2020 enn i 2015.

Totalkapitalen er i stor grad avhengig av om foretaket eier eller leier lokaler

Totalkapitalen, det vil si egenkapital og gjeld sett under ett, påvirkes i stor grad av om barnehagen eier egne lokaler, eller om de leier. Foretak som eier lokalene, finansierer ofte dette med langsiktige banklån. Disse foretakene har derfor ofte en lavere egenkapitalandel, større totalkapital og høyere finanskostnader enn barnehager som leier.

Årlige rapporter