Vg3 sjømatproduksjon (SMP03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål

  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere mottak, videreforedling, transport og omsetning av sjømat
  • gjennomføre førstehåndsbehandling i samsvar med gjeldende regelverk og forklare sammenhenger mellom kvalitet og fangstmetoder
  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og gjøre rede for konsekvenser av avvik
  • forstå og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og reflektere over hvor viktig dette er for virksomheten og samarbeidspartnere
  • gjennomføre manuell og maskinell håndtering av sjømat og marint restråstoff og reflektere over valg av metode
  • bruke verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold av maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
  • anvende aktuelle kjøle-, fryse- og konserveringsmetoder og vurdere hvordan kvaliteten på produktene blir påvirket over tid
  • utvikle og justere resepter og produktspesifikasjoner og gjøre rede for hvordan råvarer, hjelpe- og tilsetningsstoffer og produksjonsmetoder påvirker produktene
  • gjøre rede for råvarenes egenskaper og sammensetning, forklare hvilke endringer som skjer under produksjon og konservering, og gjøre rede for hvilken rolle sjømat har for kosthold og helse
  • anvende emballerings- og lagringsmetoder og gjøre rede for hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
  • reflektere over hvordan ønskede og uønskede mikroorganismer kan påvirke sjømat, og gjøre rede for tiltak for å styre forekomsten
  • gjøre rede for og følge virksomhetens rutiner for skadedyrbekjempelse
  • følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet, bruke verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø
  • gjøre rede for rammevilkår, lover og forskrifter og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
  • gjøre rede for tekniske, kjemiske, biologiske og juridiske forutsetninger for levendelagring av sjømat og drøfte konsekvenser ved avvik
  • følge krav og rutiner for merking og sporing og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
  • håndtere biologisk avfall og andre typer avfall og reflektere over hvordan dette påvirker miljøet
  • gjennomføre utbytteberegninger og enkle kalkulasjoner og drøfte faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater
  • drøfte etiske dilemmaer ved produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer og gjøre bevisste og bærekraftige valg
  • utvikle fagidentitet gjennom å bruke faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger og samarbeidspartnere
  • utvikle faglige ferdigheter, arbeide effektivt og reflektere over tiltak som kan bidra til innovasjon og forbedringsarbeid i virksomheten
  • reflektere over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling
  • beskrive virksomhetens mål og historie og reflektere over hvordan dette påvirker den daglige driften
  • gjøre rede for organiseringen av virksomheten, rettighetene og pliktene til arbeidstakeren og arbeidsgiveren, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å utvikle et bedre arbeidsliv

Underveisvurdering