Vg3 konditorfaget (KON03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål

  • planlegge
    ,
    gjennomføre
    ,
    dokumentere
    og
    vurdere
    produksjon av konditorvarer ut fra resept, råvarevalg, produksjonsmetode og gitte kriterier
  • gjennomføre
    mottakskontroll og lagerrullering og
    vurdere
    sammenhengen mellom kvalitet, vareflyt, svinn og ressursutnyttelse
  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og
    gjøre rede for
    konsekvenser av avvik
  • forstå
    og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og
    reflektere
    over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kundene og samarbeidspartnerne
  • vurdere
    kvaliteten og egenskapene til råvarene,
    anvende
    kunnskapen i reseptoppbygging og produksjon og
    gjøre rede for
    hvordan disse påvirker sluttproduktet
  • reflektere
    over kvalitet og egenskaper gjennom bruk av ulike hjelpe- og tilsetningsstoffer eller halvfabrikata og
    vurdere
    hvordan dette påvirker sluttprodukt, næringsinnhold og økonomi
  • drøfte
    etiske dilemmaer ved produksjon og omsetning av konditorvarer og gjøre bevisste og bærekraftige valg
  • anvende
    sensoriske tester i produksjon av konditorvarer og
    gjøre rede for
    hvordan dette kan bidra til å sikre tilfredsstillende kvalitet
  • lage desserter, konfekter, pynt og dekor og begrunne valg av råvarer og produksjonsmetode
  • modellere og framstille ulike og like figurer og dekor av egnet masse og
    reflektere
    over konsekvenser av avvik fra planlagt produkt
  • produsere konditorvarer av råmasser, piskede, rørte, rystede og forvellede masser og
    gjøre rede for
    oppbygning og bruksområder
  • produsere lagdelte kaker, diskkaker og porsjonskaker med og uten overtrekk og
    vurdere
    ulike sammensetninger basert på smak, egenskaper og utseende
  • produsere og
    bruke
    overtrekksglasurer, ulike kremer, ganacher og geleer til fyll og dekor og forklare oppbygning og bruksområder
  • lage butterdeig og ulike mørdeigsprodukter og
    vurdere
    egenskapene til de ulike deigene
  • produsere iskrem, sorbé og ulike støpte kaker av fromasj og mousse med forskjellig oppbygning og
    reflektere
    over valg av råvarer og sluttproduktets kvalitet
  • bruke
    og temperere sjokolade til ulike typer støpt og dyppet konfekt og dekor og ta hensyn til sjokoladens bruksegenskaper
  • tegne utkast til dekor,
    bruke
    overførings- og dekoreringsteknikker for kaker og
    bruke
    ulike egnede produkter til garnering og skriving av tekster i samsvar med kundens ønske
  • vise kreativitet i arbeidet, søke inspirasjon til produktutvikling gjennom bruk av digitale verktøy og ivareta fagets krav til estetikk
  • reflektere
    over hvordan uønskede mikroorganismer kan påvirke konditorvarer, og
    gjøre rede for
    tiltak for å styre forekomsten
  • gjøre rede for
    og følge rutiner for skadedyrbekjempelse i virksomheten
  • følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet,
    bruke
    verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø
  • gjøre rede for
    rammevilkår, lover og forskrifter for bransjen og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
  • anvende
    emballerings- og lagringsmetoder og
    gjøre rede for
    hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
  • følge krav og rutiner for merking og sporing og
    gjøre rede for
    konsekvenser ved avvik
  • bruke
    verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold av maskiner og utstyr og
    gjøre rede for
    konsekvensene ved avvik
  • utvikle
    fagidentitet gjennom å
    bruke
    faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger, kunder og samarbeidspartnere
  • utvikle
    faglige ferdigheter, arbeide effektivt og
    reflektere
    over tiltak som kan bidra til innovasjon og forbedringsarbeid i virksomheten
  • gjennomføre
    beregninger og enkle kalkulasjoner i produksjon og salg av konditorvarer og
    drøfte
    faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater
  • utføre enkel markedsføring, yte service og bygge relasjoner med kunder ved profesjonell kundebehandling og salg
  • gjøre rede for
    og håndtere avfall i virksomheten og
    reflektere
    over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet
  • reflektere
    over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling
  • beskrive
    virksomhetens mål og historie og
    reflektere
    over hvordan dette påvirker daglig drift
  • gjøre rede for
    virksomhetens organisering, arbeidstaker og arbeidsgivers rettigheter og plikter, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å
    utvikle
    et bedre arbeidsliv

Underveisvurdering