Vg3 industriell matproduksjon (IMP03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål

  • planlegge
    , gjennomføre
    , dokumentere
    og vurdere
    produksjon av mat- og drikkevarer fra råvare til ferdigvare
  • gjennomføre
    mottakskontroll og lagerrullering og vurdere
    sammenhengen mellom vareflyt, svinn og ressursutnyttelse
  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og gjøre rede for
    konsekvenser av avvik
  • forstå
    og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og reflektere
    over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kunder og samarbeidspartnere
  • anvende råvarer og hjelpe- og tilsetningsstoffer og forklare hvordan produktsammensetning og produksjonsprosesser påvirker kvalitet, næringsinnhold og holdbarhet
  • tolke
    og følge flytskjemaer og forklare hva som skjer i produksjonsprosessen, identifisere kontrollpunkter, og forklare hva som kan være kritisk
  • klargjøre, drifte, overvåke og omstille maskiner og utstyr og forklare hvordan dette påvirker effektivitet
  • bruke
    verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold og operatørvedlikehold, rapportere feil og gjøre rede for
    konsekvenser ved avvik
  • identifisere og rette driftsforstyrrelser, registrere og gjøre rede for
    bruken av driftsdata
  • gjøre rede for
    og produsere etter en produksjonsplan og spesifikasjoner og drøfte
    hvordan dette kan bidra til etterlevelse av kundekrav
  • anvende emballerings- og lagringsmetoder og gjøre rede for
    hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
  • reflektere
    over hvordan ønskede og uønskede mikroorganismer kan påvirke råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer, og gjøre rede for
    tiltak for å styre forekomsten
  • gjøre rede for
    og følge virksomhetens rutiner for skadedyrbekjempelse
  • gjennomføre
    beregninger og enkle kalkulasjoner og drøfte
    faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater
  • samarbeide
    med støttefunksjoner i virksomheten for å sikre effektiv drift, og gjøre rede for
    hvilke faktorer som påvirker produktiviteten
  • gjøre rede for
    og håndtere avfall i virksomheten og reflektere
    over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet
  • følge krav og rutiner for merking og sporing og reflektere
    over konsekvenser ved avvik
  • drøfte
    etiske dilemmaer ved produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer og gjøre bevisste og bærekraftige valg
  • utvikle
    fagidentitet gjennom å bruke
    faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger og samarbeidspartnere
  • utvikle
    faglige ferdigheter, arbeide effektivt og reflektere
    over tiltak som kan bidra til innovasjon og forbedringsarbeid i virksomheten
  • følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet, bruke
    verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø
  • gjøre rede for
    rammevilkår, lover og forskrifter og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
  • reflektere
    over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling
  • beskrive
    virksomhetens mål og historie og reflektere
    over hvordan dette påvirker den daglige driften
  • gjøre rede for
    organiseringen av virksomheten, rettighetene og pliktene til arbeidstakeren og arbeidsgiveren, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å utvikle
    et bedre arbeidsliv

Underveisvurdering