Læreplan i industriell matproduksjon Vg3 / opplæring i bedrift (IMP3-01)

Utgår gradvis


Denne læreplanen utgår gradvis fra 1.8.2022

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer, produksjon og kvalitet

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av ulike typer mat- og drikkevarer
  • praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
  • utføre mottakskontroll, lagre og behandle råvarer i henhold til gjeldende regelverk
  • følge flytskjema for produksjonsprosessen
  • bruke hjelpe- og tilsetningsstoffer i henhold til gjeldende regelverk
  • drøfte hvordan råvarer, tilsetningsstoffer og produksjonsmetoder påvirker produktets næringsinnhold
  • gjøre rede for endringer i produkter i ulike stadier i produksjonsprosessen
  • gjøre rede for hovedtrekkene ved produksjonsplanleggingen
  • utføre nødvendige beregninger knyttet til resepter, produkter og drift
  • delta i bekjempelse av insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området
  • utføre kvalitetskontroll i produksjonsprosessen, påvise og behandle avvik i henhold til kvalitetsstyringssystemet
  • registrere driftsdata og rapportere disse
  • velge og kontrollere emballasje i henhold til gjeldende regelverk
  • forklare og følge prinsippene for merking og sporing av matprodukter
  • utføre relevant prøve- og analysearbeid

Maskiner og utstyr

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • bruke automatiserte styringssystemer
  • forklare maskinenes virkemåter
  • foreta klargjøring og omstilling av maskiner og utstyr
  • utføre start- og stopprosedyrer
  • bruke måle-, styrings- og reguleringsutstyr
  • identifisere og rette driftsforstyrrelser
  • sikre god produksjonsflyt gjennom samarbeid med aktuelle støttefunksjoner i bedriften
  • foreta forebyggende vedlikehold og enklere reparasjoner
  • medvirke til utvikling av produksjonsprosessen
  • bruke digitalt verktøy i produksjon og drift

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte bransjens rammebetingelser og betydning nasjonalt og internasjonalt
  • gjøre rede for bedriftens organisering, forretningsidé, opprinnelse, utvikling og plass i lokalsamfunnet
  • drøfte hvilke faktorer som kan påvirke økonomiske resultater
  • drøfte sammenhenger mellom produktivitet, kvalitet og internt arbeidsmiljø
  • følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
  • gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
  • praktisere avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
  • gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
  • gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!