Læreplan i akvakulturfaget Vg3 / opplæring i bedrift (AKV3-01)

Etter Vg3

Røkting og drift

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere arbeidsprosesser i akvakulturnæringen etter gjeldende standarder og regelverk
  • gjennomføre daglig røkting av oppdrettsorganismer i alle deler av produksjonssyklusen i tråd med regelverk for dyrevelferd
  • ta prøver av fisk, skalldyr og fôr, dokumentere drifts- og miljøregistreringer og iverksette tiltak på bakgrunn av observasjoner og målinger
  • beregne fôr og fôre optimalt med tanke på organismens ernæringsbehov og fôringsregimer
  • gjennomføre kontroll av vekst og utviklingsstadier og sortere og klassifisere oppdrettsorganismer etter krav i bedriften og i markedet
  • beskrive produksjonssyklusen for en aktuell oppdrettsart
  • utføre snittveiing av oppdrettsorganismer
  • utføre parasittkontroll
  • forberede og bistå ved vaksinasjon av oppdrettsorganismer
  • rengjøre, kontrollere og vedlikeholde driftsenheter med tilhørende utstyr i henhold til vedlikeholdsplaner og regelverk
  • utføre daglig renhold, desinfeksjon, kontroll og vedlikehold av produksjonsutstyr og lokaler etter gjeldende renholdsplan
  • foreta kontroll og vedlikehold av teknisk produksjonsutstyr
  • bruke løfte- og lasteutstyr i oppdrettsanlegg og på fartøy etter gjeldende regelverk
  • føre oppdrettsfartøy, foreta daglig ettersyn og vedlikehold av dette og betjene utstyr om bord etter gjeldende regelverk
  • bruke datablader for helse, miljø og sikkerhet, forskriftsmessig verne- og sikkerhetsutstyr og hensiktsmessig bekledning
  • utføre arbeidsoppgaver i oppdrettsanlegg på en ergonomisk riktig måte
  • bruke digitale verktøy i oppdrettsproduksjoner

Produkt og kvalitet

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • gjennomføre opptak, transport og levering av oppdrettsorganismer
  • gjennomføre opptak, håndtering og destruering av død fisk og skalldyr etter gjeldende regelverk
  • bruke produksjonsplan i det daglige arbeidet i et oppdrettsanlegg
  • gjøre rede for og utføre arbeid i tråd med markedets krav til oppdrettsprodukter
  • arbeide etter regelverk og avtaler som regulerer arbeidsforhold i akvakulturnæringen, og gjøre rede for arbeidsgiverens og arbeidstakerens plikter og rettigheter
  • begrunne valg og arbeide i tråd med gjeldende kvalitetssystem, internkontroll, sertifiseringsbestemmelser og standarder
  • utføre livredning og førstehjelp
  • praktisere brannforebyggende tiltak og bruke brannslokkingsutstyr på arbeidsplassen

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!