Delnotat 1

Rom for variasjon i lederutdanning for styrere

Første rapport i følgeevalueringen av Nasjonal lederutdanning for styrere viser at det er rom for særpreg og variasjon i studietilbudet. Studentene er generelt fornøyd med innholdet i studiet, uavhengig av studiested.

Hovedfunn

  • faste rammer, men rom for særpreg og variasjon
  • mye likt, men ulik arbeidsmetodikk
  • fornøyde studenter

Faste rammer, men rom for særpreg og variasjon

Utdanningsdirektoratet legger føringer på innholdet i studie. Blant annet defineres hvilke tematiske områder som må dekkes. Det er allikevel er rom for variasjon og særpreg på de ulike studietilbudene.

Et eksempel er tilnærmingen til ledelse. Noen studiesteder legger vekt på profesjonell ledelse eller ledelse som et eget fag i sin tilnærming. Andre legger mer vekt på barnehagefaglig ledelsestilnærming.

Felles for alle studiesteder er at de forsøker å komplementere sin egen kompetanse ved å innhente kunnskap utenfor sin egen institusjon.

Mye likt, men ulik arbeidsmetodikk

Mye er likt i organiseringen av de ulike studiene. Undervisningen foregår gjennom fysiske samlinger, arbeidsoppgavene er praksisnære og løses som gruppearbeid. Det er imidlertid stor variasjon i arbeidsmetodikk og i hvilke analyseverktøy studentene benytter seg av.

Fornøyde studenter

Deltakerundersøkelsene fra 2018–2020 viser at studentene generelt er fornøyd med innholdet i studiene, uavhengig av studiested. Undersøkelsene viser også at studentene mener de drar nytte av ny kunnskap i jobbhverdagen og at de har forandret sin måte å arbeide på som følge av studiet.

Det er allikevel forskjeller mellom studiesteder når det gjelder hvilke avtrykk studiet gir i praksis. Dette temaet vil bli fulgt opp i de kommende rapportene i følgeevalueringa.

Rapportserie: Nasjonal lederutdanning for barnehagestyrere