Sluttrapport

Innholdet i fagopplæringen oppleves som relevant for fagarbeidere og arbeidsgivere

Sysselsettingen blant de faglærte er høy, og fagkompetansen blir i stor grad benyttet i jobben. Det viser sluttrapporten fra oppdraget med å utvikle, gjennomføre og analysere en fagarbeiderundersøkelse og en arbeidsgiverundersøkelse. 

Hovedfunn

  • Sysselsettingen blant de faglærte i alle de fire utdanningsprogrammene er høy
  • Fagkompetansen blir i stor grad benyttet i jobben
  • Arbeidsgiverne mener at fagbrevet verdsettes høyt ved ansettelser
  • Store forskjeller mellom fagene om fagbrevet er en foretrukket kvalifikasjon
  • Forskjell mellom fagene når det gjelder forventninger om videre utdanning

Sysselsettingen blant de faglærte i alle de fire utdanningsprogrammene er høy

Minst to av tre fagarbeidere er i jobb kort tid etter fagbrevet i alle utdanningsprogrammene. Innen bygg- og anleggsteknikk er om lag åtte av ti i jobb. Arbeidsgivere fra et stort flertall av bedriftene oppgir at fagbrevet har stor betydning ved rekruttering av nyansatte.

Fagkompetansen blir i stor grad benyttet i jobben

De aller fleste fagarbeidere opplever at opplæringen har gitt dem et godt grunnlag for å gjøre den jobben de har i dag. Flertallet av de faglærte i alle de fire utdanningsprogrammene opplever en høy grad av samsvar mellom innholdet i utdanningen og kompetansebehovene i den jobben de har fått etter fullført utdanning.

Arbeidsgiverne mener at fagbrevet verdsettes høyt ved ansettelser

Arbeidsgiverne oppgir at lærefagenes innhold passer godt med de behov bedriften har. Likevel svarer respondenter fra bygg- og anleggsbransjen og teknikk og industriell produksjon i mindre grad at fagenes innhold passer godt, sammenlignet med arbeidsgivere innen restaurant- og matfag og helse og oppvekst. 

Store forskjeller mellom fagene om fagbrevet er en foretrukket kvalifikasjon

Tilgangen til faste stillinger og heltidsarbeid varierer. Innenfor bygg og anlegg og teknikk og industriell produksjon oppgir ni av ti faglærte at de er fast ansatt i heltidsstillinger. I restaurant- og matfag gjelder dette for to av tre, mens innen helse og oppvekst er det bare en av tre som er i fast heltidsarbeid. 

Forskjell mellom fagene når det gjelder forventninger om videre utdanning

Over halvparten av de faglærte innen helse og oppvekst tror de vil ta høyere utdanning i løpet av de neste fem årene. Dette er en betydelig høyere andel enn i de øvrige tre utdanningsprogrammene.

Rapportserie

Om denne rapporten