Tilskudd til samisk i grunnskolen
Tilskuddet skal bidra til finansiering til kommuner som har opplæringsforpliktelser i henhold til§ 6-2 i opplæringsloven.
Hvem kan motta tilskudd?
- Kommuner
- Private grunnskoler godkjent etter friskoleloven
Om ordningen
Tilskuddet skal bidra til finansiering til kommuner som har opplæringsforpliktelser i henhold til § 6-2 i opplæringsloven.
Ordningen gjelder også for frittstående grunnskoler godkjent etter privatskoleloven, , som gir opplæring i samisk som første- eller andrespråk. Hvis skolen oppfyller kriteriene for tilskudd til opplæring i samisk, kan opplæringen gis som fjernundervisning.
Tilskuddet skal benyttes til
- opplæring av elever i samisk som førstespråk (Samisk 1) eller samisk som andrespråk (Samisk 2/Samisk 3)
- opplæring av elever på samisk som opplæringsspråk etter læreplanverket for Kunnskapsløftet Samisk (LK-06S)
Hvis frittstående grunnskoler godkjent etter friskoleloven vil tilby opplæring på samisk som opplæringsspråk, må friskolen ha en godkjent læreplan etter Kunnskapsløftet-Samisk (LK-06S).
Nærmere informasjon om krav til innhold i og organisering av opplæringen, hvem som faller inn under betegnelsen «samisk elev» og hva som regnes som «samiske distrikt» finner du i kapittel 6 i opplæringsloven.
Lov og regelverk
Kunnskapsløftet – Samisk (LK-06S)
1. Før du mottar tilskudd
Kommuner i samiske distrikt
Er du kommune i samiske distrikt som gir opplæring i og på samisk, kan du sende søknad om tilskudd til statsforvalteren i eget fylke innen 15. november for inneværende skoleår. Du skal skrive ut et ferdig utfylt refusjonsskjema for samisk opplæring fra GSI og sende dette til statsforvalteren.
Hvis du som kommune i samisk distrikt mener at tilskuddstildelingen ikke fanger opp det reelle behovet for tilskudd til samisk språkopplæring, kan du i tillegg søke om skjønnsmidler for samisk opplæring.
Kommuner utenfor samiske distrikt
Er du kommune utenfor samiske distrikt som gir opplæring i og på samisk, kan du søke statsforvalteren om tilskudd til samisk opplæring.
Hvis du er kommune i Nordland eller Troms og Finnmark, skal du innhente søknadsskjema og sende tilskuddssøknaden til statsforvalteren i eget fylke. Er du kommune i andre fylker i landet, skal du innhente søknadsskjema og sende tilskuddssøknaden til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Det er statsforvalterne som fastsetter og kunngjør søknadsfristen.
Private grunnskoler som gir opplæring i og på samisk
Hvis du er en privat grunnskole som gir opplæring i samisk som førstespråk (Samisk 1) eller andrespråk (Samisk 2/Samisk 3), kan du søke statsforvalteren om tilskudd til samisk språkopplæring.
Hvis du er en privat grunnskole med godkjent læreplan for samisk opplæringsspråk etter Kunnskapsløftet-Samisk (LK06S), kan du søke statsforvalteren om tilskudd til opplæring på samisk.
Er du en privat grunnskole i Nordland eller Troms og Finnmark, skal du innhente søknadsskjema og sende tilskuddssøknaden til statsforvalteren i eget fylke. Er du privat grunnskole i andre fylker i landet, skal du innhente søknadsskjema og sende tilskuddssøknaden til Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Det er statsforvalterne som fastsetter og kunngjør søknadsfristen.
2. Slik beregnes tilskuddet
Tilskuddet beregnes etter en fastsatt timesats
Tilskudd til samisk opplæring i samiske distrikt gis etter særskilte beregningsregler. Statsforvalteren kan gi nærmere informasjon om tilskuddsberegningen. Beregningsmodellen framgår av standard refusjonsskjema for samisk opplæring i samiske distrikt i Grunnskolens Informasjonssystem (GSI).
Tilskudd til samisk opplæring utenfor samiske distrikt, og til frittstående grunnskoler, gis som tilskudd etter fastsatt timesats per gruppe. Antall tilskuddsberettigede timer fastsettes på grunnlag av:
- en vurdering av det merbehovet for lærertimer som opplæring i/på Kunnskapsløftet-Samisk medfører
- læreplanene
- antall grupper og årstrinn som elevene befinner seg på.
3. Dette må du rapportere
Du skal registrere opplysninger om tilskuddsberettigede elever i Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) 1. oktober hvert år.