Kostnader i barnehagene 2022

Formålet med kostnadsanalysene er å gi en oversikt over den økonomiske situasjonen og utviklingen i barnehagesektoren. I årets temakapittel sammenlignes nedlagte familiebarnehager med de som fortsatt er i drift.

Hovedfunn

  • De totale kostnadene til barnehager var på nesten 64 milliarder kroner i 2022.
  • Kostnadsveksten var størst i de kommunale barnehagene, sammenlignet med året før.
  • Familiebarnehager og åpne barnehager som har blitt lagt ned, hadde høyere kostnader og svakere resultater enn gjennomsnittet.

De totale kostnadene til barnehager var på nesten 64 milliarder kroner i 2022

Totale kostnader til barnehager i 2022 var ca. 63,9 mrd. kr – fordelt på 35,2 mrd. til kommunale barnehager og 28,7 mrd. til private barnehager.

Samlet sett var kostnadsforskjellen mellom ordinære private og kommunale barnehager i 2022 på 12,3 prosent. Det er regnet ut fra kommunalt kostnadsnivå og ordinær drift.

Størst kostnadsvekst i de kommunale barnehagene

Kostnadsveksten var høyest i kommunal sektor. Det er både fordi kostnadsveksten pr. plass var høyere, og fordi det ble færre private plasser og flere kommunale plasser.

Fra 2021 til 2022 økte kostnad pr. plass i private barnehager med 2,4 prosent i ordinære barnehager og 2,1 prosent i familiebarnehager. Kostnadsøkningen var 5 prosent blant kommunale barnehager.

Den generelle prisveksten i kommunal sektor har i samme periode blitt anslått til 6,7 prosent. Målt mot denne prisveksten, er det en realnedgang i kostnadene både for kommunale og private barnehager.

Høyere kostnader og svakere resultater i familiebarnehager som har blitt lagt ned

Familiebarnehager og åpne barnehager som har blitt lagt ned etter 2015, har hatt høyere kostnader og svakere resultater årene før nedleggelse, sammenlignet med samme typer barnehager som har fortsatt sin drift.

Først og fremst er personalkostnadene høyere enn gjennomsnittet. Hvis barnehagene ikke klarer å redusere kostnadene, vil en tom plass kunne snu driften fra overskudd til underskudd. Særlig familiebarnehagene er økonomisk sårbare for ikke å få fylt opp alle plassene. De som har blitt nedlagt, har i gjennomsnitt hatt en nedgang i antall barn de siste årene frem mot nedleggelse.

Årlige rapporter