Det er en helhet i læreplanverket
Innhold i overordnet del er på ulike måter tatt inni læreplanene for fag. Det skal sikre at innholdet blir en integrert del av opplæringen elevene og lærlingene skal ha.
Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 og Kunnskapsløftet 2020 samisk består av overordnet del, læreplaner for fag og fag- og timefordelingen. De er forskrifter til opplæringsloven og skal styre innholdet i opplæringen. Opplæringsforskriften slår fast at opplæringen skal være i samsvar med hele læreplanverket.
Hele læreplanverket er grunnlaget for opplæringen, og de ulike delene henger tett sammen og må brukes sammen.
- Overordnet del av læreplanverket utdyper verdigrunnlaget i opplæringslovens formålsparagraf og de overordnede prinsippene for grunnopplæringen. Overordnet del gir retning for opplæringen i fagene, og alle fagene bidrar til å realisere opplæringens brede formål.
- Læreplanene for fag beskriver fagenes innhold og mål, og danner fundamentet for planleggingen og gjennomføringen av opplæringen.
Noen sammenhenger mellom overordnet del og læreplaner for fag
Verdigrunnlaget
Verdiene i opplæringslovens formålsparagraf er grunnmuren for skolen og skal prege all opplæring og all virksomhet i skolen. Verdiene er
- menneskeverdet
- identitet og kulturelt mangfold
- kritisk tenkning og etisk bevissthet
- skaperglede, engasjement og utforskertrang
- respekt for naturen og miljøbevissthet
- demokrati og medvirkning
Overordnet del utdyper verdigrunnlaget i formålsparagrafen. Verdiene må gjøres levende og få betydning for hver enkelt elev i skolefellesskapet gjennom formidling av kunnskap og utvikling av holdninger og kompetanse. Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen.
I delen «Om faget» i alle læreplaner for fag er det et avsnitt som synliggjør hvilke verdier og prinsipper i overordnet del som er særlig relevante i det aktuelle faget og hvordan opplæringen skal realisere dem. Dette skal gjøre at verdiene blir en integrert del av fagene og opplæringen elevene og lærlinger får.
Under omtalen av verdiene i overordnet del står det at elevene og lærlingene skal få innsikt det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter og kunnskap om Norges nasjonale minoriteter. Dette er tatt inn i læreplanene for fag, både eksplisitt og implisitt, for å sikre at elevene og lærlinger lærer om folkegruppene.
Tverrfaglige tema
Overordnet del beskriver tre tverrfaglige temaer som skolene skal legge til rette for læring innenfor:
- Folkehelse og livsmestring
- Demokrati og medborgerskap
- Bærekraftig utvikling
De tre temaene tar utgangspunkt i store, aktuelle samfunnsutfordringer. For å kunne forstå og finne løsninger på disse, kreves det kompetanse fra mange fag og fagområder. Hva elevene og lærlingene skal lære gjennom opplæringen, altså hvilken kompetanse de skal utvikle i tilknytning til de tverrfaglige temaene, er uttrykt i læreplanene for fag, i fag hvor temaene er en sentral del av kompetansen i faget.
Teksten om de tverrfaglige temaene i delen «Om faget» gir føringer for arbeidet med temaene i faget. Innholdet i teksten er videre tatt i kompetansemålene enten eksplisitt eller implisitt. Elevene og lærlingene kan arbeide med de tverrfaglige temaene i lys av hvordan de er beskrevet i fagene enten som del av arbeidet i enkeltfag, eller som arbeid på tvers av fag.
Grunnleggende ferdigheter
Overordnet del slår fast at skolen skal legge til rette for og støtte elevenes og lærlingenes utvikling av fem grunnleggende ferdigheter gjennom hele opplæringsløpet. De fem grunnleggende ferdighetene er
- lesing
- skriving
- regning
- muntlige ferdigheter
- digitale ferdigheter
De grunnleggende ferdighetene er del av den faglige kompetansen og nødvendige redskaper for læring og faglig forståelse. De er også viktige for utviklingen av elevenes identitet og sosiale relasjoner, og for å kunne delta i utdanning, arbeid og samfunnsliv. Utvikling av de grunnleggende ferdighetene skjer gjennom hele opplæringsløpet.
I delen «Om faget» i læreplaner for fag er det en beskrivelse av hvordan de grunnleggende ferdighetene er en del av kompetansen i det aktuelle faget. Ikke alle ferdighetene er like relevante i alle fag. Derfor beskriver læreplanen kun de ferdighetene som er særlig relevante i faget.
I noen av kompetansemålene står en eller flere grunnleggende ferdigheter nevnt eksplisitt. I andre kompetansemål står ingen av dem nevnt, men de inngår implisitt.