Læreplan i sjømatproduksjon Vg3 / opplæring i bedrift (SMP3-01)

Etter Vg3

Råstoff og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planleggje, gjennomføre, vurdere og dokumentere mottak, vidareforedling og omsetjing av sjømat
  • gjere greie for samanhengar mellom kvalitet og ulike fiske- og fangstmetodar
  • utføre mottakskontroll
  • velje råstoff og produksjonsmetode i samsvar med produktomtale og gjere greie for endringar som skjer under lagring
  • gjere greie for korrekt bløgging og kjenne til flekking for salting
  • sløye, filetere og reinse fisk
  • vurdere og utføre kjøle-, fryse- og tinemetodar for ulike typar råstoff
  • montere, bruke og demontere produksjonsutstyr
  • vedlikehalde utstyr
  • slipe og halde ved like knivar og anna handverktøy
  • meistre produksjonsprosessar i bedrifta
  • vurdere kvaliteten under produksjonsprosessen og på det ferdige produktet
  • gjere greie for kva rolle sjømaten speler for kosthald og helse
  • lage ulike produkt og lokale spesialitetar
  • utføre ulike pakke- og emballeringsmetodar i samsvar med gjeldande regelverk og produktomtale
  • utføre ulike konserveringsmetodar
  • utføre arbeidet utan å bryte kjølekjeda
  • lage kalkyle og rekne ut utbytte
  • gjere greie for lagerstyringssystemet i bedrifta

Hygiene og kvalitetsstyring

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • praktisere personleg hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene etter gjeldande regelverk
  • utføre reinhald og reinhaldskontrollar i samsvar med planar for reinhald
  • gjere greie for hygienesoner og følgje gjeldande regelverk og rutinar for persontrafikk og vareflyt
  • følgje rutinar for å kjempe mot insekt og andre skadedyr
  • gjere greie for oppgåver og verkeområde til tilsynsstyresmaktene
  • utføre arbeidet i samsvar med gjeldande regelverk for kvalitetsstyring
  • forklare og følgje prinsippa for merking og sporing

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte utviklinga og organiseringa av bedrifta og kva rammevilkår og faktorar som kan påverke dei økonomiske resultata
  • vurdere kva bransjen har å seie for samfunnet lokalt, nasjonalt og internasjonalt
  • utføre profesjonell kundebehandling
  • gjere greie for innhaldet relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om dei rettane og pliktene forbrukarane har, under dette reglar om klagerett
  • gjere greie for forbrukarkrav om produktmerking og matvaretryggleik og gjeldande regelverk om dette
  • bruke digitale verktøy i vidareforedling og omsetjing av råstoff
  • følgje rutinar for helse, miljø og tryggleik og bruke verneutstyr
  • arbeide i samsvar med ergonomiske prinsipp
  • utføre ressurs- og miljøvennleg handtering av biologisk avfall i tråd med gjeldande regelverk
  • gjere greie for rutinar ved utslepp av biologisk materiale og konsekvensane for miljøet
  • følgje rutinar for kalibrering

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!