Metodehåndbok for tilsyn
8.1 Ny praksis er sannsynliggjort
Vi må ta stilling til om tiltakene kommunen har gjennomført eller planlegger å gjennomføre, er tilstrekkelig til å etablere en praksis i samsvar med regelverket, og om det er sannsynliggjort at kommunen vil følge den nye praksisen over tid.
Hva som er tilstrekkelig, må vi vurdere konkret i den enkelte saken. Det vil være avhengig av type regelverksbrudd og hvilken kompetanse og vilje kommunen har til å endre sin praksis. Det er for eksempel ikke nok å presentere en ny rutine. Kommunen må ha gjennomført tiltak som er egnet til å sikre at rutinen blir fulgt. Det kan for eksempel være opplæring og forankring hos dem som er omfattet av rutinen, eller oppdatering av dokumenter som hører til rutinen, for eksempel årshjul, sjekklister og maler.
Det er ikke slik at vi må få dokumentert at alle aktivitetene rundt en ny rutine er gjennomført. Hvis enkelte aktiviteter ligger frem i tid, enten i årshjulet eller fordi aktiviteten blir utløst av en bestemt hendelse, må vi vurdere om det er sannsynlig at aktiviteten vil bli gjennomført slik som den er planlagt. Vi kan ikke vente med å konkludere til hendelsen faktisk skjer, eller at vi får dokumentert alle aktivitetene i et årshjul. Vi kan be kommunen synliggjøre for oss hvordan de selv følger med på at tiltakene de har iverksatt fører til at brudd blir rettet. Hvis vi vurderer at tiltakene kommunen har iverksatt, sannsynliggjør at en ny praksis er etablert og vil bli fulgt, er bruddet rettet. Dermed har vi besvart alle kontrollspørsmålene med ja, og vi avslutter tilsynet med et eget brev, se mal under vedlegg. I avslutningsbrevet viser vi til vedtaket og kommunens tilbakemelding. I brevet skal vi påpeke at vår konklusjon bygger på våre undersøkelser i tilsynet og status på det tidspunktet brevet er datert.
Informasjon om rettetiltak til elever og foreldre
Der vi har informert elever og foreldre om tilsynet, skal vi informere elever og foreldre om kommunens rettetiltak. De skal få vite at tilsynet er avsluttet, og hva det eventuelt har ført til av endringstiltak.
Informasjonen skal ivareta vår plikt til å informere elever og foreldre som har vært direkte involvert i tilsynet. Vi sender informasjonen til elever og foreldre samtidig med brevet til kommunen der vi avslutter tilsynet. Vi bør oppsummere hovedinnholdet i rettetiltakene i et eget brev som kommunen skal gi til elevene og foreldrene ved barnehagen eller skolen.