Vg3 sjømatproduksjon (SMP03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempel på samanhengar

Forklaring

Kompetansemål

  • planleggje
    , gjennomføre
    , vurdere
    og dokumentere
    mottak, vidareforedling, transport og omsetning av sjømat
  • gjennomføre
    førstehandsbehandling i samsvar med gjeldande regelverk og forklare samanhengar mellom kvalitet og fangstmetodar
  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personleg hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med rutinane og regelverket til verksemda, og gjere greie for
    konsekvensar av avvik
  • forstå
    og arbeide i tråd med kvalitetssystem og reflektere
    over kor viktig dette er for verksemda og samarbeidspartnarar
  • gjennomføre
    manuell og maskinell handtering av sjømat og marint restråstoff og reflektere
    over val av metode
  • bruke
    verktøy, maskiner og utstyr på ein kvalifisert måte, utføre førebyggjande dagleg vedlikehald av maskiner og utstyr og gjere greie for
    konsekvensar ved avvik
  • anvende aktuelle kjøle-, fryse- og konserveringsmetodar og vurdere
    korleis kvaliteten på produkta blir påverka over tid
  • utvikle
    og justere reseptar og produktspesifikasjonar og gjere greie for
    korleis råvarer, hjelpe- og tilsetjingsstoff og produksjonsmetodar påverkar produkta
  • gjere greie for
    eigenskapane og samansetninga til råvarene, forklare kva endringar som skjer under produksjon og konservering, og gjere greie for
    kva rolle sjømat har for kosthald og helse
  • anvende emballerings- og lagringsmetodar og gjere greie for
    korleis dette påverkar kvalitet og ressursutnytting
  • reflektere
    over korleis ønskte og uønskte mikroorganismar kan påverke sjømat, og gjere greie for
    tiltak for å styre førekomsten
  • gjere greie for
    og følgje rutinar for skadedyrnedkjemping i verksemda
  • følgje rutinar og reglar for helse, miljø og sikkerheit, bruke
    verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til eit trygt og inkluderande arbeidsmiljø
  • gjere greie for
    rammevilkår, lover og forskrifter og forklare kva rolle tilsynsmyndigheitene har overfor verksemda
  • gjere greie for
    tekniske, kjemiske, biologiske og juridiske føresetnader for levandelagring av sjømat og drøfte
    konsekvensar ved avvik
  • følgje krav og rutinar for merking og sporing og gjere greie for
    konsekvensar ved avvik
  • handtere biologisk avfall og andre typar avfall og reflektere
    over korleis dette påverkar miljøet
  • gjennomføre
    utbytteberekningar og enkle kalkulasjonar og drøfte
    faktorar som påverkar dei økonomiske resultata til verksemda
  • drøfte
    etiske dilemma ved produksjon og omsetning av mat- og drikkevarer og gjere medvitne og berekraftige val
  • utvikle
    fagidentitet gjennom å bruke
    faguttrykk og tileigne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståeleg i samhandling med kollegaer og samarbeidspartnarar
  • utvikle
    faglege ferdigheiter, arbeide effektivt og reflektere
    over tiltak som kan bidra til innovasjon og forbetringsarbeid i verksemda
  • reflektere
    over korleis samhandling i eit fagleg og kollegialt yrkesfellesskap kan fremje likeverd og likestilling
  • beskrive
    måla og historia til verksemda og reflektere
    over korleis dette påverkar den daglege drifta
  • gjere greie for
    organiseringa av verksemda, rettane og pliktene til arbeidstakaren og arbeidsgivaren, korleis partane i arbeidslivet samarbeider, og korleis dette bidreg til å utvikle
    eit betre arbeidsliv

Undervegsvurdering