Elever i private videregående skoler og avvik fra fag- og timefordelingen

Vi svarer her på spørsmål fra Statsforvalteren i Agder om hvilke plikter fylkeskommunen har når elever i private videregående skoler har behov for å fordele fag over flere år av helsemessige årsaker.

Statsforvalteren har fått oversendt spørsmål fra Agder fylkeskommune om hva som er fylkeskommunens plikter når det gjelder elever i private videregående skoler med behov for avvik i progresjonen i studieløpet.

Eleven saken gjelder går på en videregående skole som tilbyr særskilt tilrettelagt opplæring for elever med dokumenterte behov, jf. privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f.

Skolen mener at fylkeskommunen skal utarbeide sakkyndig vurdering og fatte vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring (ITO) for eleven etter privatskoleloven § 3-6. Skolen opplyser at eleven ikke har læringsutfordringer og ikke har behov for ITO, men av helsemessige årsaker har behov for å fordele fagene som inngår i vg2 over to skoleår.

Fylkeskommunen mener at å gjennomføre vg2 på den måten ikke omfattes av reglene om ITO og at fylkeskommunen derfor ikke har plikt til å utarbeide sakkyndig vurdering eller fatte vedtak om ITO.

Statsforvalteren skriver:

«Statsforvalterens forståelse:
Det er Statsforvalterens forståelse at individuell vurdering jf. opplæringsforskriften § 5-1 ikke er det samme som sakkyndig vurdering jf. opplæringsloven § 11-7.

Av Agder fylkeskommune sin oversendelse går det frem at de mener privatskoleforskriften (det vises til privatskoleloven, men vi legger til grunn at de mener forskriften) § 3-10 ikke legger til grunn en plikt for Agder fylkeskommune til å finansiere at elever fullfører opplæringen ved en privat skole.

Det går frem av forarbeidene til privatskoleforskriften §§ 3-10 og 4-1 at bestemmelsene gjelder tilsvarende opplæringsforskriften, hhv §§ 4-3 og 5-1. Det er Statsforvalterens forståelse at eleven i så fall må benytte seg av retten til videregående opplæring etter opplæringsloven § 5-1. Det vil si at de ikke kan benytte seg av denne retten ved en privat videregående skole.

Det er vår forståelse at bestemmelsene i privatskoleforskriften ikke er ment å gi Agder fylkeskommune plikt til å finansiere elevens opplæring ved privat skole.

Statsforvalteren ber Utdanningsdirektoratet gjøre rede for om vår forståelse av regelverket stemmer overens med lovgivers intensjon.»

Utdanningsdirektoratets vurdering

Individuelt tilpassede løp

Opplæringsforskriften § 5-1 åpner for at fylkeskommunen kan tilby tilpassede løp for enkeltelever, med en annen fag- og timefordeling enn den ordinære, dersom hensynet til eleven tilsier det. Dette er ikke en individuell rettighet for eleven, men en mulighet for fylkeskommunen.

Privatskoler har ikke samme mulighet som fylkeskommunen til å tilby individuelt tilpassede løp. Privatskoleforskriften § 4-1 har derfor ikke en tilsvarende bestemmelse som opplæringsforskriften § 5-1 andre og tredje ledd.

Det er fylkeskommunen som kan tilby elever et slikt løp. Av høringen fremgikk det at:

«Individuelt tilpassede løp i videregående opplæring foreslås å være en mulighet fylkeskommunen har, og ikke en individuell rettighet for den enkelte elev. Det vil være frivillig for elevene om de ønsker å benytte seg av slike tilbud, og deltakelsen vil ikke påvirke fylkeskommunens plikt til å gi tilpasset opplæring eller den enkeltes rett til individuell tilrettelegging etter ny opplæringslov kap. 11.  Dersom en elev ikke får tilfredsstillende utbytte av opplæringen, vil hen uansett ha rett på individuelt tilrettelagt opplæring, jf. ny opplæringslov § 11-6.»

For privatskoleforskriften la høringen opp til en videreføring. Den tidligere privatskoleforskriften hadde ikke regler om rett til å få - eller tilgang til å gi - et slikt individuelt tilpasset løp for enkeltelever. Dersom en elev ikke får tilfredsstillende utbytte av opplæringen, vil eleven ha rett til individuelt tilrettelagt opplæring, jf. privatskoleloven § 3-6.

Private videregående skoler har ikke mulighet til å tilby individuelt tilpasset løp med en fag- og timefordeling som avviker fra allerede godkjente læreplaner. Opplæringa skal være i samsvar med de læreplanene, og tilhørende fag- og timefordeling, som skolen har fått godkjent, jf. privatskoleloven § 2-3.

Det kan gjøres avvik fra fag- og timefordelingen i godkjente læreplaner med grunnlag i et enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring etter privatskoleloven § 3-6, jf. opplæringsloven § 11-7. En elev skal ikke ha andre avvik fra den ordinære opplæringen enn de som står i vedtaket. Et enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring kan for eksempel vise til at det er behov for å ta færre fag per skoleår, og at en slik kan planlegge for å bruke flere år i videregående opplæring. Det er hjemkommunen eller hjemfylket til eleven som skal sørge for at det blir utarbeidet sakkyndig vurdering og fattet enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring.

Dersom en privatskole for eksempel mener at en elev har behov for å ta et trinn over to år, må eleven ha et vedtak fra fylkeskommunen. Den private skolen kan ikke selv fastsette et individuelt løp for slike elever uten et vedtak om individuell tilrettelegging, jf. privatskoleloven 3- 6.

Mer opplæring (fullføringsretten)

Elever som har gjennomført opplæringen, men ikke har bestått i ett eller flere fag, kan få mer opplæring i faget eller fagene. Det følger av privatskoleforskriften § 4-2 at private skoler kan tilby elevene mer opplæring.

En privat skole har ingen plikt til å gi elevene mer opplæring, men kan ta dem inn som elever dersom skolen har kapasitet etter sitt godkjente elevtall og elevene fyller kravene til inntak.

Elever som får slik opplæring, bruker av retten etter opplæringsloven § 5-1 andre ledd, jf. privatskoleloven § 3-2 andre ledd. Elever som tas inn skal få opplæring etter skolens godkjente læreplan og det fastsatte timetall i faget. Elever som har fullført og bestått i fag, kan ikke tas inn til mer opplæring.

Elever som ønsker mer opplæring, uten å få dette ved den private skolen, kan melde seg til hjemfylket sitt for å få slik opplæring, jf. opplæringsloven § 5-1 andre ledd og opplæringsforskriften § 4-4.

Dere kan finne mer informasjon om fullføringsretten for elever med individuelt tilrettelagt opplæring på våre sider Fullføringsretten for elever med individuelt tilrettelagt opplæring.

Skoler godkjent etter privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f

Dere opplyser at eleven saken gjelder går på en videregående skole som tilbyr særskilt tilrettelagt opplæring for elever med dokumenterte behov, jf. privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f. Det følger av privatskoleforskriften § 11-1 at skolen har ansvar for at elevene som blir tatt inn på en skole godkjent på dette grunnlaget har slik nedsatt funksjonsevne og slike lærevansker som skolen får tilskudd for, jf. økonomiforskrift til privatskoleloven § 4-3. Dersom skolen bekrefter at eleven det gjelder ikke har lærevansker så foreligger det et brudd på regelverket og eleven skulle ikke ha vært tatt inn på skolen.

Privatskoleforskriften § 11-1 lyder som følger:

§ 11-1 Krav til dokumentasjon av den nedsette funksjonsevna og lærevanskane til eleven

Skolen har ansvar for at elevane som blir tatt inn, har slik nedsett funksjonsevne og slike lærevanskar som skolen får tilskot for, jf. økonomiforskrift til privatskolelova § 4-3.

For å bli tatt inn ved ein skole godkjend med tilskot etter sats for nokså ressurskrevjande elevar, er det krav om at eleven må ha ei sakkyndig vurdering frå pedagogisk-psykologisk teneste eller frå ein annan kompetent faginstans som dokumenterer at søkjaren har nedsett funksjonsevne og lærevanskar som er langvarige eller permanente. Vurderinga må anbefale særskild tilrettelegging på grunn av lærevanskane til eleven.

For å bli tatt inn ved ein skole godkjend med tilskot etter sats for særleg ressurskrevjande elevar, er det krav om at eleven må ha:

    1. sakkyndig vurdering frå pedagogisk-psykologisk teneste eller frå ein annan kompetent faginstans som dokumenterer at eleven har sterkt nedsett funksjonsevne og omfattande lærevanskar som er langvarige eller permanente
    2. vedtak om individuelt tilrettelagd opplæring.

Det følger videre av privatskoleforskriften § 11-2 at hjemfylket skal dekke kostnadene for elever som har rett til individuell tilrettelegging, jf. privatskoleloven § 3-6, når eleven er vesentlig mer ressurskrevende enn det satsen etter økonomiforskriften § 4-3 dekker.

Dersom en elev ved en skole godkjent etter privatskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f er vesentlig mer ressurskrevende enn det tilskuddssatsen skolen er godkjent for dekker (dvs. sats for nokså eller sats for særlig ressurskrevende elever), vil derfor Agder fylkeskommune ha plikt til å dekke kostnadene for individuell tilrettelegging for denne eleven.