Teaterproduksjon fordypning (DRA05‑02)
Kompetansemål og vurdering
Kompetansemål etter teaterproduksjon fordypning 1
Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
- utarbeide og realisere sceniske konsepter og uttrykk ved å brukeulike teaterfaglige metoder
Å bruke vil si at vi gjør oss nytte av noe eller utfører en handling for å oppnå et mål. Å bruke henger nært sammen med å anvende, forstått som å gjøre bruk av, ta i bruk, for eksempel en metode eller et verktøy.
- brukeulike former for teksttilnærming, dramaturgiske innganger og modeller i arbeid med iscenesettelse
Å bruke vil si at vi gjør oss nytte av noe eller utfører en handling for å oppnå et mål. Å bruke henger nært sammen med å anvende, forstått som å gjøre bruk av, ta i bruk, for eksempel en metode eller et verktøy.
- eksperimentere med sceniske virkemidler og integrere tekniske, scenografiske og audiovisuelle løsninger
- lede skapende arbeid, ta valg og reflektereover hvordan valgene virker inn på arbeidsprosessene i gruppa, produksjonen og publikum i det endelige uttrykket
Å reflektere er å undersøke og tenke gjennom ulike sider ved egne eller andres handlinger, holdninger og ideer. Vi kan også reflektere over et saksforhold, praktiske aktiviteter eller egen læring. Refleksjon innebærer å prøve ut egne tanker og holdninger for å utvikle bedre innsikt og forståelse.
- gjøre rede forprinsipper for regi og skuespillerteknikk og nyttiggjøre seg disse i kollektivt skapende forestillingsarbeid
Å gjøre rede for noe er å gi en faglig begrunnet forklaring av et saksforhold, en problemstilling eller noe vi skal undersøke eller gjennomføre.
- drøfteog prøve ut hvordan teater som ytringsform kan bidra til å belyse samfunnsutfordringer og bidra til bærekraftig utvikling
Å drøfte er å belyse en sak ved å trekke fram forskjellige sider av den, og argumentere både for og imot. Drøftingen kan avsluttes med en konklusjon. Å drøfte kan vi gjøre selvstendig og i dialog med andre. Ordskifte mellom flere om et saksforhold kan bety det samme som å diskutere.
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse i teaterproduksjon fordypning 1. Elevene viser og utvikler kompetanse i faget når de arbeider med sceniske virkemidler, dramaturgi og analyse, og når de drøfter og utforske teater som kunstnerisk uttrykksform. Elevene viser og utvikler også kompetanse i faget når de tar egne valg, og når de deltar i og leder kollektivt skapende prosesser.
Læreren skal legge til rette for elevmedvirkning og stimulere til lærelyst ved at elevene får utforske sceniske virkemidler og utvikle seg i rollen som iscenesetter. Læreren skal være i dialog med elevene om utviklingen deres i å forstå, analysere og bruke dramaturgiske innganger og modeller i skapende aktivitet, og elevene skal få mulighet til å prøve seg fram. Med utgangspunkt i kompetansen elevene viser, skal de få mulighet til å sette ord på hva de opplever at de får til, og reflektere over egen faglig utvikling. Læreren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at elevene kan bruke veiledningen for å utvikle egne lederegenskaper og utforske teaterets muligheter som ytringsform og kunstnerisk uttrykk.
Standpunktvurdering
Standpunktkarakteren skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har ved avslutningen av opplæringen etter teaterproduksjon fordypning 1. Læreren skal planlegge og legge til rette for at eleven får vist kompetansen sin på varierte måter som inkluderer forståelse, refleksjon og kritisk tenkning, i ulike sammenhenger. Læreren skal sette karakter i teaterproduksjon fordypning 1 basert på kompetansen eleven har vist ved å utforske og analysere scenisk materiale og konsepter, ved å utvikle teatrale uttrykk og forståelse av teaterets muligheter og ved å delta i og lede kollektivt forestillingsarbeid.