Åpne barnehager i Norge

Hvordan er tilbudet om åpne barnehager organisert og hvilket tilbud gis? Dette er spørsmål som Trøndelag Forskning og Utvikling har undersøkt for Utdanningsdirektoratet.

Et pedagogisk tilbud til foreldre og barn sammen

Åpen barnehage er et pedagogisk tilbud til barn under skolepliktig alder. Den åpne barnehagen skiller seg fra en ordinær barnehage eller en familiebarnehage ved at barnet ikke har fast plass, men barnet kan sammen med foresatte uforpliktende møte opp innenfor barnehagens åpningstid. Åpen barnehage tilbyr altså ikke tilsyn, men er et pedagogisk tilbud til barn og voksne sammen.

Det finnes ca. 200 åpne barnehager i Norge. De åpne barnehagene er i snitt godkjent for 30 barn, har 1-2 ansatte og har åpent ca. 12 timer i uka. Felles måltid, samlingsstund, sangstund og formingsaktiviteter er faste ukentlige innslag i 70 % av barnehagene. Utelek og turer er fast i 35 %.

Retter seg mot de yngste barna

Undersøkelsen viser at de åpne barnehagene i stor grad retter tilbudet mot barn fra 0-6 år, men at de fleste brukerne er under tre år. En viktig årsak til dette er at andelen barn som har barnehageplass i ordinær barnehage øker med barnets alder og 97 % av norske femåringer har barnehageplass.

Fordi det er veldig ulik praksis for registrering av og oversikt over brukerne i de åpne barnehagene gir ikke denne undersøkelsen svar på hvor mange brukere de åpne barnehagene faktisk har, men 60 % av brukerne er faste, dvs. de har vært der minst en gang i uka over minst to måneder. Blant brukerne er blant annet nyankomne innvandrere som knapt snakker norsk, familier utenfor arbeidslivet og høyt utdannede i permisjon eller i deltidsjobb.

Ansatte med pedagogisk utdannelse

De fleste åpne barnehager har kvalifisert pedagogisk personale. Omlag 90 % har en utdannet førskolelærer/barnehagelærer i personalet. De ansatte mener at åpne barnehager har stor betydning for de voksne og barna som kommer dit, og trekker særlig frem betydningen for dem med lite/manglende nettverk rundt seg, og betydningen for dem med annen kulturell og språklig bakgrunn.

Lederne av de åpne barnehagene er veldig bevisst på rekruttering til ordinær barnehage. De bruker tid på å forberede til og snakke om den ordinære barnehagen, på å snakke om betydningen av at barn med et annet morsmål enn norsk går i barnehage og de tilbyr praktisk hjelp med å skaffe/søke om plass.