Opplæringstilbudet til barn og unge fra Ukraina – dybdeintervjuer

Om tilbud til ungdom i målgruppen for videregående opplæring

Kommunene vi snakket med ytret bekymring for ungdom i målgruppen for videregående opplæring. Kommunene er bekymret for at det kan ta lang tid før ungdom får et tilbud i videregående opplæring og er kritisk til praksis der ungdommene ikke får plass fortløpende dersom de kommer i løpet av skoleåret.

Kommunene ser det som problematisk dersom ungdommene ikke har et skoletilbud. Dette vil kunne forsinke opplæringsløpet, og også begrense samværet med jevnaldrende:

«Både for den sosiale biten, da, og å få noen venner på samme alder. Og å ha noe å gå til og bruke dagen sin til noe fornuftig. Det gjelder jo ikke bare ukrainere, det gjelder jo alle som kommer nye til landet egentlig som strever på så mange områder.»

Kommunene etterspør at det opprettes tilbud og klasser i løpet av skoleåret på videregående opplæring, og nevner kombinasjonsklasser som et aktuelt tilbud. Kombinasjonsklasser vurderes som et bedre tilbud enn at ungdom går sammen med foreldre ved et voksenopplæringssenter eller lignende, eller er uten et tilbud.