Læreplan i mat og helse, samisk plan (MHE2-01)

Utgått


Denne læreplanen er utgått.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter 10. årstrinn

Mat og livsstil

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat og forklare hvilke næringsstoffer matvarene inneholder
  • bruke digitale verktøy til å beregne energi- og næringsinnhold i mat og drikke og nyttiggjøre seg resultatene når man lager mat
  • informere andre om hvordan matvaner kan påvirke sykdommer som henger sammen med livsstil og kosthold
  • sammenligne måltid man selv lager med kostrådene fra helsemyndighetene
  • vurdere kostholdsinformasjon og reklame i media

Mat og forbruk

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge innkjøp, vurdere og velge matvarer ut fra etiske og bærekraftige kriterier
  • drøfte hvordan ulike markedsføringsmetoder kan påvirke forbrukernes valg av matvarer
  • utvikle, produsere, gi produktinformasjon og reklamere for et produkt

Mat og kultur

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • lage mat av råvarer fra husdyr, rein eller annet vilt, fisk og sjømat
  • bruke begreper knyttet til slakting og oppdeling av dyr, sløying og filetering av fisk og beskrive hvordan de forskjellige delene utnyttes
  • sammenligne samisk og andre urfolks mattradisjoner og reflektere over hvordan matkulturer påvirker hverandre
  • skape og prøve ut nye retter fra forskjellige råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
  • planlegge, lage og servere mat for ulike sosiale sammenhenger og bruke elementer fra egen kultur som estetisk utrykk
  • beskrive tradisjonelle metoder for salting, tørking og røyking av mat

Side 8 Av 9

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!