Læreplan i kjøttskjærerfaget Vg3 / opplæring i bedrift (KSK3-01)

Utgår gradvis


Denne læreplanen utgår gradvis fra 1.8.2022

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere nedskjæring og videreforedling av ulike typer slakt
  • gjennomføre mottakskontroll av slakt etter gjeldende spesifikasjoner
  • vurdere slakt og angi bruksområder ut fra kvalitetsklasser og fettgrupper
  • forklare klassifiseringens betydning for prisfastsettelse av helt slakt og for rasjonell kjøttomsetning
  • behandle råvarer med avvikende kvalitet ut fra gjeldende regelverk
  • gjøre rede for kjøttkontrollens ulike stempler og forklare slaktets bruksområde
  • gjøre rede for slaktets oppbygning og hvordan bein, muskler, sener og fett er fordelt
  • gjøre rede for kjøttets modnings- og mørningsprosesser
  • slipe og vedlikeholde kniver og annet relevant verktøy
  • vise godt håndlag ved føring av kniv og andre redskaper
  • ivareta krav til hygiene, produktivitet og kvalitet i arbeidet
  • skjære ned, stykke, utbeine, tilskjære, pusse og sortere slaktet etter gjeldende spesifikasjoner
  • forklare den økonomiske og produksjonsmessige betydningen av standardisering
  • analysere og korrigere produksjonskjøttet til gitte standarder
  • velge emballasje, pakkemetode og merking i henhold til gjeldende regelverk
  • følge gjeldende krav til sporing og merking

Hygiene og kvalitetsstyring

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • følge kvalitetsstyringssystemer og iverksette korrigerende tiltak
  • følge gjeldende regelverk og rutiner for hygienesoner, persontrafikk og vareflyt
  • praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
  • følge rutiner for renhold, renholdskontroller og forebyggende vedlikehold av lokaler, maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
  • skille mellom rene og urene arbeidsoperasjoner, foreta rutinemessig sterilisering av kniv og annet utstyr som berører rent kjøtt ved endring fra uren til ren arbeidsoperasjon
  • følge fastsatte rutiner i forbindelse med håndtering av særskilt risikofylt materiale
  • foreta nødvendige korrigerende tiltak under skjæreprosessen og hindre spredning av forurenset kjøtt og smittefarlig materiale
  • utføre arbeidet slik at minst mulig organisk materiale slippes ut i det ytre miljøet
  • delta i arbeid med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutinene på området

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte sammenhenger mellom produktivitet, kvalitet og internt arbeidsmiljø
  • drøfte bransjens rammebetingelser og bedriftens plass i samfunnet
  • gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
  • gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk for dette
  • forklare hvordan ulike sesongvariasjoner påvirker råstofftilgangen og produktetterspørselen
  • gjøre rede for industri-, storkjøkken- og forbrukermarkedets behov for ulike produkter og tjenester
  • gjennomføre registreringer, forklare og analysere nøkkeltall og anvende nøkkeltall for optimal nedskjæring
  • beregne utbytteprosenten og verdien av de enkelte delene av slaktet
  • drøfte forholdet mellom markedets behov og en optimal skjæreøkonomi
  • drive profesjonell kundebehandling
  • gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
  • følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og bruke verneutstyr
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!