Læreplan i bakerfaget Vg3 / opplæring i bedrift (BAK3-01)

Utgått


Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av bakervarer
  • velge og bruke håndverktøy, maskiner og utstyr og utføre daglig vedlikehold på disse
  • vurdere kvaliteten på råvarer og oppbevare og behandle råvarene etter gjeldene regelverk
  • utnytte råvarenes egenskaper i framstilling av ulike produkter og gjøre rede for hvordan råvarene påvirker hverandre
  • gjøre rede for hvordan påslag av væske påvirker bakeprosessen
  • lage hev og surdeig og forklare betydningen av fordeig
  • framstille ulike bakervarer med bedriftens produksjonsutstyr
  • utvikle resepter og fremstille bakervarer til ulike brukergrupper og ulike formål
  • framstille deiger med lagdeling
  • utføre håndoppslag av ulike produkter
  • optimalisere deigeltingen
  • vurdere heving og steiking av ulike produkter og kunne gjøre rede for avvik
  • foreta mengdeberegning og bruke digitale verktøy til å kalkulere varer og produksjonskostnader ut fra en gitt resept
  • drøfte bakervarenes betydning for kosthold og helse
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper

Hygiene og kvalitetsstyring

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
  • utføre renhold og renholdskontroller i henhold til gjeldende regelverk og renholdsplaner
  • utføre arbeidet i tråd med gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
  • oppbevare, etterbehandle, emballere og merke produkter etter gjeldende regelverk
  • delta i arbeidet med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte bransjens rammebetingelser og organisering og hvilke faktorer som kan påvirke de økonomiske resultatene
  • drøfte hva profesjonell service og kundebehandling innebærer
  • gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
  • gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
  • bruke faguttrykk
  • praktisere produksjon og avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
  • følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
  • arbeide i tråd med ergonomiske prinsipper

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!