Læreplan i butikkslaktarfaget Vg3 / opplæring i bedrift (BUT3-01)

Utgått


Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planleggje, gjennomføre, vurdere og dokumentere arbeid med tilskjering og stykking, produksjon og sal av kjøtt, kjøttprodukt og ulike ferdigretter
  • praktisere god personleg hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i samsvar med gjeldande regelverk og kvalitetsstyringssystem
  • bruke og utføre enkelt vedlikehald av maskiner og handverktøy
  • gjennomføre varemottak og kontrollere at temperatur og kvalitet samsvarer med gjeldande regelverk og retningslinjer
  • lagre råvarer, ferdigvarer, tørrvarer og emballasje i samsvar med gjeldande regelverk og retningslinjer
  • gjere greie for anatomi, struktur og bruksområde for kjøtt
  • partere og finstykke stykkingsdelar, utføre anatomisk utbeining og skjere til kjøtt for sal
  • velje ut, vurdere kvaliteten på og bestemme bruksområde for ulike stykkingsdelar, biffar, filetar og produksjonskjøtt
  • produsere farsar og deigar
  • lage panne- og gryteferdige retter, ferdigmat og delikatesser
  • justere reseptar, rekne ut prisar og vurdere økonomien ved eigenproduksjon
  • velje emballasje og pakkemetode og merkje produkta etter gjeldande regelverk
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipp

Mat og meny

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • setje saman menyar og sunne og tidsriktige måltid med utgangspunkt i vareutvalet i butikken
  • gi råd om bruk og tillaging av råvarer ut frå lokal mattradisjon, kulturell påverknad og nye trendar
  • gjere greie for opphavet til og samansetjinga av råvarer
  • tilpasse menyar og mengder til dei behova kunden har
  • lage spesialkost etter dei behova kunden har
  • velje ut råvarer og anna som høyrer med, og produsere og leggje opp kalde og varme anretningar

Sal og kundebehandling

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • utføre profesjonell service og kundebehandling
  • rettleie kunden i val av kjøtt, kjøttprodukt og råvarer som høyrer til, ut frå dei behova kunden har
  • eksponere råvarer og ferdigvarer
  • gjere greie for innhaldet i relevant nasjonale og internasjonalt regelverk om dei rettane og pliktene forbrukarane har, under dette reglar om klagerett
  • gjere greie for forbrukarkrav til produktmerking og matvaretryggleik og gjeldande regelverk om dette
  • gjere greie for korleis ulike sesongar påverkar tilgangen på råstoff og etterspørselen etter ulike produkt
  • gjere bruk av kampanjeplanar, felles aktivitetar og informasjonsmateriell
  • lage handskrivne og digitale plakatar med prisopplysning, tips og råd og i samband med kampanjar
  • rettleie kundar som treng spesialkost
  • gjere greie for aktuelle allergiske reaksjonar på kjøttprodukt

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • beskrive arbeidsområde, organisering og informasjonskanalar i kjøttbransjen
  • gjere greie for opphav, organisering og utvikling av bedrifta
  • bruke digitale verktøy i produksjon og omsetjing av varer
  • følgje gjeldande regelverk for helse, miljø og tryggleik
  • følgje kvalitetsstyringssystema i bedrifta
  • drøfte etiske verdiar og normer knytte til matproduksjon og arbeid i faget
  • drøfte kva ansvar butikkslaktaren har for å verne om miljøet, og gjere greie for korleis dette kan gjennomførast i praksis
  • ta hand om organisk avfall etter gjeldande regelverk

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!