Rapport uke 6 2023: Barnehage- og grunnskoletilbudet til nyankomne barn og unge fra Ukraina

Vurdering av barnehagetilbudet

Kommunene ble bedt om å ta stilling til om barnehagetilbudet til nyankomne barn fra Ukraina er tilfredsstillende. Figur 2 viser at andelen kommuner som vurderer barnehagetilbudet som tilfredsstillende holder seg ganske stabilt, men vi ser en svak økning i antall kommuner som vurderer tilbudet som ikke tilfredsstillende, og en stadig nedgang i andelen kommuner som svarer at spørsmålet ikke er relevant. Nedgangen i antall kommuner som svarer ikke relevant tyder på at en stadig større andel av kommunene har mottatt ukrainske flyktninger i barnehagealder.

Kommunene ble videre bedt om å oppgi eventuelle utfordringer. Merk at grunnet spørsmålets formulering oppgir noen kommuner utfordringer, selv om de alt i alt vurderer tilbudet til å være tilfredsstillende.

Figur 3 viser at 13 prosent oppgir mangel på personale som den største utfordringen, mens 14 prosent oppgir mangel på personale med relevant kompetanse. 7 prosent oppgir mangel på lokaler, og 4 prosent oppgir liten tid til å planlegge tilbudet. 14 prosent av kommunene svarte «annet» på dette spørsmålet, og de er tatt ut figuren av plasshensyn. Den mest markante endringen siden i høst er andelen som svarer ikke relevant, noe som kan tyde på at stadig flere kommuner blir utfordret på kapasitet og ressurser.

I merknadene til dette spørsmålet kommer det også frem at flere av svarkategoriene gjerne opptrer sammen – det handler om mangel på personale, riktig kompetanse og mangel på lokaler. Enkelte kommuner oppgir at de ikke greier å fremskaffe barnehageplasser i løpet av året knyttet til kapasitet, og flere kommuner oppgir at dette blir mer presserende etter hvert som det kommer flere flyktninger.

Knyttet til kompetanse er særlig manglende språkkompetanse fremtredende. Også psykisk helse og traumer nevnes. Noen kommuner oppgir videre at liten tid til å planlegge tilbudet kommer i tillegg til disse hovedutfordringene. En utfordring som nevnes av flere er også at det ikke er ledig barnehageplasser i de områdene der flyktningene bosettes. Dette gjør det krevende med tanke på skyss, da flyktningene ikke nødvendigvis har tilgang på bil og at det heller ikke er godt utbygd kollektivtilbud. En kommune oppgir å bruke mye ressurser på å skysse barn til en barnehage med ledig kapasitet.