Vg3 reiselivsfaget (RLV03‑02)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål

  • vurdere nasjonale og globale trender og faktorer som påvirker reiselivet, og foreslå tiltak som kan bidra til en bærekraftig vekst
  • presentere egen virksomhet med vekt på forretningsplanen og reflektere over hvordan bærekraftsperspektivet er sikret
  • presentere de ulike avdelingene og arbeidsoppgavene i virksomheten og hvordan disse påvirker samhandling, helhetlig drift og utvikling
  • drøfte og presentere hvordan samarbeid mellom ulike aktører i reiselivsbransjen kan bidra til innovasjon og styrke helhetlige reiselivsprodukter
  • planlegge og utvikle helhetlige reiselivsprodukter og vurdere tiltak som sikrer en bærekraftig ressursutnyttelse
  • planlegge, gjennomføre og vurdere salgs- og markedsaktiviteter for virksomheten
  • vurdere virksomhetens inntekter og kostnader og gjøre rede for hvordan disse påvirker lønnsomheten
  • beregne pris og presentere tilbud på ulike reiselivsprodukter
  • gjøre rede for prisdifferensieringer i reiselivsnæringen og vurdere mulige konsekvenser av prisdifferensiering
  • utforske og presentere hva det innebærer å respektere og forstå ulike kulturer, og ta hensyn til kulturforskjeller i møte med kolleger, besøkende, gjester og andre samarbeidspartnere
  • tilpasse kommunikasjonen og utøvelsen av servicerollen til ulike arbeidssituasjoner
  • utforske og formidle kunnskap om norsk og samisk kultur og om aktuell lokal historie, lokal kultur og lokale attraksjoner
  • presentere en destinasjon på norsk og engelsk
  • reflektere over vertskapsrollen og anvende tiltak som kan øke totalopplevelsen for gjestene
  • bruke kundeoppfølgingssystemene i virksomheten, og presentere hvordan disse kan brukes i kampanjer og kundedialog og til å bygge kundelojalitet
  • bruke virksomhetens reservasjonssystemer og betalingsløsninger og utføre valutaberegninger
  • følge retningslinjer og lovverk og bruke virksomhetens interne rutiner ved behandling av reklamasjoner og klager
  • gjennomføre førstehjelp, bruke virksomhetens beredskapsplaner og reflektere over egen rolle og eget ansvar i konflikt- og nødssituasjoner
  • gjøre rede for helse-, miljø- og sikkerhetstiltak i virksomheten og for egen rolle og mulighet til å medvirke i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet
  • utforske og presentere områder og regelverk innenfor helse, miljø og sikkerhet
  • reflektere over etiske retningslinjer og verdier i virksomheten og følge disse i ulike arbeidssituasjoner
  • arbeide etter regelverk og avtaler som regulerer arbeidsforholdet i faget, og gjøre rede for pliktene og rettighetene til arbeidsgiveren og arbeidstakeren

Underveisvurdering