Læreplan i fiske og fangst Vg3 / opplæring i bedrift (FFA3-01)

Utgått


Denne læreplanen har utgått.

Etter Vg3

Drift

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere fiske under varierende forhold og i tråd med gjeldende regelverk og reguleringer
  • velge driftsformer knyttet til fartøy, fiskeredskaper og fangst på bakgrunn av sesongfiske
  • vurdere økonomiske resultater ut fra hvert enkelt fiske
  • omsette sjømat av høy kvalitet og til optimal pris i markedet
  • forklare sammenhenger mellom fangstinntekter, kostnader, lott og hyreoppgjør
  • dokumentere omsetning av sjømat etter gjeldende regelverk
  • arbeide etter regelverk og avtaler som regulerer arbeidsforhold i fiskerinæringen, og gjøre rede for arbeidsgiverens og arbeidstakerens plikter og rettigheter
  • forklare arbeidsoppgaver knyttet til rederidrift av fiskefartøy

Fangst og fartøy

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere arbeidsprosesser om bord
  • velge og bruke maskiner, instrumenter og redskaper i forbindelse med fangst på fiskefeltet i tråd med gjeldende regelverk
  • utføre daglig ettersyn og vedlikehold av fartøy og utstyr i tråd med gjeldende egenkontrollsystem
  • utføre vedlikehold og enkel reparasjon av fiske- og fangstredskaper
  • foreta daglig ettersyn av motorer, produksjonsutstyr og instrumenter om bord
  • beregne og utføre sikker seilas ved bruk av navigasjonsinstrumenter og terrestrisk navigasjon
  • utføre arbeidsoppgaver under fangstoperasjoner, selvstendig og i samarbeid med andre
  • bruke digitale verktøy knyttet til fartøy, fangst og fangstbehandling
  • kommunisere ved bruk av maritim radio
  • velge og bruke redskaper og utstyr under fangst
  • vurdere uttak og beskatning av ressursene i havet i tråd med miljøkrav og bærekraftig forvaltning
  • vurdere og velge metode for oppbevaring av råstoff og fiskeprodukter om bord
  • vurdere råstoff og levere sjømatprodukter til landanlegg i henhold til gjeldende kvalitetsforskrifter og markedskrav
  • ivareta hygiene og renhold i hele verdikjeden etter gjeldende regelverk og standarder
  • bruke det gjeldende kvalitetssikringssystemet for valgt driftsform
  • vurdere risiko og ivareta egen og andres helse og sikkerhet om bord i henhold til gjeldende regelverk
  • vurdere virkningen av lasting og lossing på fartøyets stabilitet
  • utføre arbeidsoppgaver i fiske og fangst på en ergonomisk riktig måte

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!