Rettigheter og plikter for et trygt og godt barnehagemiljø
Barnehagen skal sørge for et trygt og godt barnehagemiljø ved å fremme helse, trivsel, lek og læring.
Barnehagen har en plikt til å jobbe forebyggende. Dette innebærer at barnehagen alltid skal jobbe for at barna har et trygt og godt barnehagemiljø, og forebygge at det oppstår situasjoner som gjør at barna ikke har det trygt og godt.
Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål. Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Det er viktig at du melder fra til barnehagen dersom du oppdager eller mistenker at ditt eller andre sitt barn ikke har det bra i barnehagen.
Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som jobber i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser.
Alle som jobber i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det, og melde fra til barnehagens styrer dersom de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Styreren skal melde fra til barnehageeieren i alvorlige tilfeller.
Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken.
Når et barn eller foreldrene sier at barnet ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen også undersøke saken og så langt det finnes egnede tiltak, sørge for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø. Det samme gjelder når en undersøkelse som barnehagen selv har satt i gang, viser at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Tiltakene skal velges på grunnlag av en konkret og faglig vurdering.
Barnehagen skal lage en skriftlig plan når de skal sette inn tiltak i en sak. I planen skal det stå
- hvilke problem tiltakene skal løse
- hvilke tiltak barnehagen har planlagt
- når tiltakene skal gjennomføres
- hvem som skal gjennomføre tiltakene
- når tiltakene skal evalueres
Barn har rett til å bli hørt, men ikke en plikt til å uttale seg. Barnehagen må tilrettelegge for at barnet opplever det trygt å bli hørt. Barnet skal også få være med å bestemme hvordan hen skal få uttale seg og si sine meninger. Barnet kan for eksempel velge å uttale seg gjennom en person den har tillit til. Barnets rett til å bli hørt er en selvstendig rettighet for barnet, og barnehagen trenger derfor ikke samtykke fra foreldrene for å snakke med barnet.
Mer informasjon
Barnehageloven kapittel VIII Psykososialt barnehagemiljø
Foreldreutvalget for barnehager (FUB)