– Musikk har alltid vært en del av livet mitt. Så det å holde på med musikk både på jobb og på fritiden er som en drøm.
Etter videregående begynte Joachim André Normannseth (31) først på en ingeniørutdanning. Han oppdaget fort at det ikke var noe for ham.
– Da jeg hoppet over til lærerstudiet, følte jeg at jeg endelig fant min plass. Jeg kjente at dette var noe jeg mestret, og det motiverte meg veldig, sier Joachim.
Musikk er den store lidenskapen
Da Joachim var liten, lente han seg opp etter høyttalerne og kjente på musikkens vibrasjoner.
Siden den gang har han lært seg en håndfull instrumenter, skrevet låter og spilt i en rekke band.
– Når jeg har musikktimer så føles det ikke som at jeg jobber, egentlig. Og det å kunne inspirere barn og unge til å se verdien av musikk, og hva det kan gjøre med deg som menneske – det er gøy!
Kombinerer jobb og studier
Da han var ferdig på studiene, jobbet han til sammen fem år på barne- og ungdomsskole, før det åpnet seg en mulighet for å ta videreutdanning.
Videreutdanningen i musikk tok han på OsloMet. Det var samlingsbasert og gikk over to semestre.
– Jeg syns det gikk fint å kombinere jobb og studier. Jeg hadde vikarordning. Det betyr at jeg beholdt vanlig lønn, og skolen fikk penger til å ansette vikar på mine studiedager, forteller Joachim.
Sitter igjen med en større faglig verktøykasse
– Det jeg sitter igjen med etter videreutdanningen er en mye større verktøykasse for hva jeg kan gjøre i musikktimene. Jeg har lært mye om hvordan jeg kan tilpasse nivået både opp og ned til ulike elever, ut ifra ferdighetsnivå og engasjement.
Underveis i studiet har han også fått testet nye undervisningsopplegg i musikktimene.
– Videreutdanning er en veldig nyttig erfaring. Jeg har fått mye faglig påfyll, og hjelp til å tenke nytt og annerledes, sier Joachim.
Rektor og kollegaer er viktige motivatorer
I dag jobber Joachim som lærer i blant annet musikk, matematikk og kroppsøving ved Kongseik ungdomsskole i Tønsberg.
Han opplever at rektor og de andre kollegaene på skolen er flinke til å engasjere og motivere hverandre.
– Rektor på skolen er veldig for at man skal utvikle seg, og at vi skal få muligheten til å vokse i rollene våre. Så det er jeg veldig takknemlig for.
Bygget nettverk med tidligere medstudenter
Joachim mener det sosiale miljøet i klassen er en spesielt viktig del av studiet.
– Den erfaringsdelingen du gjør med de andre studentene, og det samholdet du får med den gruppa, er uvurderlig. Flere av oss kommuniserer enda. Det har på en måte blitt som en pedagogisk musikkgruppe som jeg kan sparre med.
Han oppfordrer andre lærere som skal ta videreutdanning til å dele av seg selv og sine erfaringer.
– Hvis du skal ta videreutdanning, oppfordrer jeg deg til å ta initiativ til å skape en slik type kultur sammen med de andre studentene. Det får du veldig mye ut av.
Nå er han godt i gang med en videreutdanning i valgfaget produksjon for scene.
– Det er også et veldig spennende fag jeg får stort utbytte av. Men det blir nok siste videreutdanningen jeg tar på en stund, ler Joachim.
Husk å søke innen 1. mars
Lærere må i år søke Udir om stipend- eller vikarmidler innen 1. mars, i tillegg til studieplass på universitet eller høgskole innen deres søknadsfrister.