Læreplan i mat og helse, samisk plan (MHE2-01)

Utgått


Denne læreplanen er utgått.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter 7. årstrinn

Mat og livsstil

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • lage trygg og ernæringsmessig god mat og forklare den plassen de ulike matvaregruppene har i kostholdet
  • forklare hvordan maten virker som energikilde og byggemateriale for kroppen
  • samtale om anbefalingene for et sunt kosthold fra helsemyndighetene og gi eksempler på sammenheng mellom kosthold, helse og livsstil
  • finne oppskrifter i ulike kilder også muntlige
  • følge oppskrifter
  • diskutere hva mattrygghet og trygg mat innebærer
  • bruke regning for å øke eller redusere mengden i oppskriftene, prøve dem ut og vurdere resultatet

Mat og forbruk

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • diskutere produktinformasjon og reklame for ulike varer
  • vurdere, velge og handle miljøbevisst
  • høste og oppbevare bær, urter og andre vekster og vurdere fordeler ved å dyrke selv eller hente mat fra naturen
  • utvikle, lage og presentere et produkt

Mat og kultur

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • lage mat fra samisk, norsk og nordisk kultur
  • bearbeide og bruke fisk og vekster fra naturen i matlagingen
  • fortelle om lokale og tradisjonelle måter å utnytte og oppbevare matressurser fra naturen
  • lage mat fra ulike kulturer og sammenligne mat- og måltidsskikker
  • lage mat på bål og beskrive matlagings- og måltidskikker i lavvu

Side 7 Av 9

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!