Den veiledende rammeplanen kan være et verktøy for kommunene i arbeidet med utvikling av kvalitet i SFO. Planen bygger på et sett med identifiserte faktorer som vurderes å ha betydning for kvalitet i SFO. Kvalitetsfaktorene er basert på føringer fra sentrale styringsdokumenter, evalueringer og rapporter samt kommunenes eget kvalitetsutviklingsarbeid.
Kvalitet i SFO
Følgende faktorer har betydning for økt kvalitet i SFO:
- Sammenheng og samhandling mellom skole og SFO, herunder samarbeid med hensyn til ledelse, mål og oppfølging, organisering, planlegging og ressursutnyttelse på tvers
- Ledelse, bemanning og kompetanse hos de SFO-ansatte
- Forventningsavklaring, informasjon og dialog med hjemmet
- Innholdet i SFO, herunder omfang, bredde og variasjon i SFO-tilbudet samt verdigrunnlag, miljø og medvirkning
Skolefritidsordningen (SFO) er regulert i opplæringsloven § 13-7. Kommunene er bundet av minimumskravene som fremgår av loven og forskrift til loven som gjelder for SFO. Loven inneholder ingen krav om en rammeplan som gir forpliktende bestemmelser om virksomheten i SFO. Ut over minimumskravene kan kommunen utforme SFO-virksomheten med utgangspunkt i lokale forhold, ønsker og behov.
Skolefritidsordningen er ikke en del av grunnskoleopplæringen, og skal være noe annet enn skole og barnehage. SFO-tiden er barnas fritid.
Opplæringsloven gir ikke barna rett til plass i SFO. Kommunen kan kreve utgiftene til skolefritidsordningen dekket gjennom foreldrebetaling.