Vi bruker informasjonskapsler - hva er det?

En informasjonskapsel, også kjent som cookie, er en liten tekstfil som blir lagret på datamaskinen, lesebrettet eller telefonen din av nettstedet du besøker. Slik kan nettsiden huske handlingene eller preferansene dine over tid.

Lovpålagt å informere om informasjonskapsler

Informasjonen i en informasjonskapsel kan bli brukt til å spore internettbruken din.

I henhold til lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), skal alle besøkende på et nettsted som benytter seg av informasjonskapsler ha tilgang til informasjon om informasjonskapsler og hva den enkelte siden bruker dem til.

Besøkende må også godkjenne at informasjonskapsler blir benyttet. Godkjenningene gjøres gjennom innstillingene i nettleseren.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?

På nettsidene til Utdanningsdirektoratet blir informasjonskapsler brukt til å generere statistikk og enkle brukerundersøkelser som brukes til forbedring av våre nettsider. De brukes også til lagring av dine tidligere søk i læreplanene slik at det blir enklere for deg å finne tilbake til læreplaner du bruker ofte.

Informasjonskapslene brukes i tillegg hvis du endrer tekststørrelse på nettsidene våre, slik at de kan tilpasse seg dine tidligere ønsker.

Opplysningene vi samler inn kan ikke bli brukt til å identifisere eller spore enkeltpersoner.

Hvis du vil vite mer om informasjonskapsler, kan du lese om dem på Datatilsynets nettsider eller hos Post- og teletilsynet.

Hvordan blokkere informasjonskapslene?

Hvis du ikke ønsker å benytte deg av informasjonskapsler, kan du endre innstillingene i nettleseren slik at du enten blokkerer informasjonskapsler fra å bli lastet ned automatisk, eller at du får et valg om å laste ned hver enkelt informasjonskapsel.

Informasjonskapsler som har blitt lastet ned tidligere kan også slettes via nettleseren. For informasjon om hvordan du gjør dette, må du se dokumentasjonen for den aktuelle nettleseren.

Vi bruker Google Analytics

Utdanningsdirektoratet bruker verktøyet Google Universal Analytics for å samle og analysere informasjon om hvordan besøkende bruker flere av våre nettsteder, deriblant udir.no. Vi gjør dette fordi vi ønsker å forbedre nettstedets funksjonalitet og innhold. Google Universal Analytics samler opplysninger om hvilke nettsider som blir besøkt, hvilke søkeord som blir brukt, nettlesertype, tidspunkt, hvor trafikken kommer fra, med videre. Informasjonen sendes til Google og lagres på selskapets servere.
Utdanningsdirektoratet er behandlingsansvarlig for udir.no, og bestemmer derfor hvilke opplysninger Google Universal Analytics har tilgang til å behandle når det gjelder bruken av nettstedet.

IP-maskering

Utdanningsdirektoratet har valgt å maskere deler av brukerens IP-adresse, slik at informasjonen ikke inneholder identifiserbare personlige opplysninger.

Deling av data

Vi tillater ikke Google å dele våre besøksdata annet enn for å gi teknisk support. Google kan imidlertid overføre informasjonen til tredjeparter dersom det foreligger en rettslig plikt til dette, eller dersom slike tredjeparter behandler informasjonen på vegne av Google.

Forhindre lagring av dine besøksdata

Om du ikke ønsker at Google Universal Analytics skal samle dine besøksdata, kan du installere Google Analytics opt-out. Dette er en tilleggsfunksjon for din nettleser som forhindrer slik lagring.

Bruk av informasjonskapsler

Informasjonskapsler i Google Analytics
Navn på informasjonskapselVarighetBeskrivelse
_ga 2 år Det brukes en identifikator bestående av to tilfeldig genererte 32-biters tall. Brukes for å skille mellom unike, anonyme brukere.
_gat 10 minutter Brukes for å redusere frekvens på etterspørsel.

 

Informasjonskapsler i Hotjar
Navn på informasjonskapselVarighetBeskrivelse
_hjIncludedInSample Slettes når du lukker nettleseren Brukes til å fortelle om en gitt brukers adferd skal brukes i Hotjar-analyse.
 _hjMinimizedPolls 1 år Brukes for å huske valg om å minimere en brukerundersøkelse.
_hjUserId 1 år Unik ID per besøkende for å registrere brukeradferd under og på tvers av besøk til udir.no.
_hjClosedSurveyInvites 1 år Brukes for å huske om man har takket nei en invitasjon til undersøkelse slik at man ikke får samme invitasjon flere ganger.
_hjDonePolls 1 år Brukes for å huske om man har svart på en undersøkelse slik at man ikke får tilbud om å delta på samme undersøkelse.
_hjDoneTestersWidgets 1 år Brukes for å huske om man har fylt ut en rekruteringsinvitasjon, slik at man ikke får samme tilbudet flere ganger.
_hjMinimizedTestersWidgets 1 år Brukes til å huske om man har minimert en rekruteringsinvtiasjon, slik at invitasjonen forblir minimert.
Informasjonskapsler i Siteimprove
Navn på informasjonskapselVarighetBeskrivelse
nmstat 1000 dager Denne informasjonskapselen samler informasjon om brukerens besøk på nettsiden. Statistikk om bruk betyr for eksempel når brukeren sist besøkte siden. Denne informasjonen blir igjen brukt for å forbedre brukeropplevelsen på nettsiden. Informasjonskapselen inneholder en tilfeldig generert ID som brukes til å gjenkjenne nettleseren når en bruker besøker en side. Informasjonskapselen inneholder ingen personlig informasjon og brukes kun til statistikk på bruk av siden.
siteimproveses Slettes når du lukker nettleseren Denne informasjonskapselen brukes kun til å samle informasjon om hvilke sider en bruker besøker på nettsiden. Denne informasjonen brukes vanligvis for å korte ned på brukerreisen, og hjelper brukeren til å finne informasjon raskere.

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!