Personvernerklæring for udir.no

Denne personvernerklæringen forteller om hvordan vi samler inn og bruker personopplysninger når du besøker på udir.no.

Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for innhenting og bruk av personopplysninger som gjøres i forbindelse med teknisk og redaksjonell drift, utvikling og vedlikehold av udir.no.

Vi behandler personopplysninger for å oppfylle våre lovpålagte oppgaver etter bl.a. personopplysningsloven, forvaltningsloven, offentlighetsloven og arkivloven.

Kommunikasjonsdirektøren er ansvarlig for behandling av personopplysninger.

Innhold

Hva blir registrert når du bruker udir.no?

Når du besøker udir.no er det er frivillig å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester, for eksempel å motta e-postvarsel.

Vi skal rette eller slette opplysninger hvis de er feilaktige, mangelfulle eller unødvendige.

Våre eksterne databehandlere hjelper oss med drift, utvikling og vedlikehold av udir.no. Vi har en egen databehandleravtale som regulerer hvilken informasjon de har tilgang til.

Ønsker du ytterlig informasjon om våre databehandleravtaler, kan du kontakte oss på telefon: 23 30 12 00 eller e-post post@udir.no

Du kan også ta kontakt med personvernombudet i Utdanningsdirektoratet.

Søkfunksjon

Vi lagrer informasjon om hvilke ord du skriver i søkefeltet på udir.no. Formålet er å gjøre informasjonstilbudet bedre for deg som bruker av nettsiden. Informasjonen lagres i en egen database, og de blir bare lagret i aggregert form (dataen slås sammen til en gruppe). Det er bare søkeordet som lagres og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene. 

Behandlingsgrunnlag: Personvernforordningen artikkel 6 nr.1f), som tillater oss å behandle opplysninger som er nødvendig for å ivareta en berettiget interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern. I denne sammenhengen er den berettige interessen å få tjenester på nettsiden til å fungere.

«Fant du det du lette etter?» - tilbakemeldingsfunksjon

Du kan også gi tilbakemelding om du fant informasjonen du lette etter. Formålet med "Fant du det du lette etter?" er at vi bruker tilbakemeldingen fra deg som bruker til å forbedre innholdet på nettstedet. Bruker du denne funksjonen, legges det igjen en FormCookie på datamaskinen din. Denne kan ikke brukes til å spore meldingen tilbake til deg. Tilbakemeldingen du sender oss lagres i vår database.

Funksjonen brukes ikke til veiledning, og vi ber deg derfor om ikke å registrere spørsmål som du ønsker svar. Vi ber deg om å ikke registrere sensitiv informasjon, ettersom funksjonen ikke er sikret (kryptert).

Hvis du har valgt å gi oss tilbakemelding på udir.no, men ønsker å fjerne den, kan du anmode oss om å slette den.

Behandlingsgrunnlag: Personvernforordningen artikkel 6 nr.1f), som tillater oss å behandle opplysninger som er nødvendig for å ivareta en berettiget interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern.

E-postvarsling

På udir.no/regelverkstolkninger kan du registere deg for å motta e-postvarsel om regelverkstolkninger. Formålet med e-postvarlslingen er å gi brukerne oppdatert og relevant informasjonen om regelverket. Som bruker av denne tjenesten må du registere deg med navn og e-postadresse. Du har også anledning til å melde deg av e-postvarslingen når du ønsker. Da vil informasjonen om deg bli slettet.

Vi benytter Mailchimp, som er en webbasert e-posttjeneste, som sender ut e-poster til brukere som har valgt å melde seg på.

Behandlingsgrunnlag: Brukerne samtykker ved påmelding, Personvernforordningen artikkel 6 nr.1f.

Nettstatistikk

Vi samler inn opplysninger om besøkende på udir.no. Formålet er å utarbeide statistikk som vi bruker til å forbedre og videreutvikle informasjonstilbudet på nettstedet. Statistikken gir oss svar på blant annet hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes.

Opplysningene behandles i avidentifisert og aggregert form.

Avidentifisert betyr at vi ikke kan spore opplysningene vi samler inn tilbake til deg som bruker. Vi samler inn hele IP-adressen, men IP-adressen avidentifiseres slik at bare de tre første gruppene i adressen brukes til å generere statistikk. IP-adressene behandles på aggregert nivå, som betyr at all data slås sammen til en gruppe og ikke behandles individuelt.

Vi bruker analyseverktøyene Siteimprove, Hotjar og Google Analytics på vårt nettsted. Dette er et verktøy med åpen kildekode (GPL) og som er installert på en egen server hos driftsleverandøren. Informasjon fra dette verktøyet utleveres ikke fra oss til andre aktører.

Behandlingsgrunnlag: Personvernforordningen artikkel 6 nr.1f), som tillater oss å behandle opplysninger som er nødvendig for å ivareta en berettiget interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern. Den berettigede interessen er å forbedre våre tjenester.

IP-maskering

Vi har valgt å maskere deler av brukerens IP-adresse, slik at informasjonen ikke inneholder identifiserbare personlige opplysninger.

Vi benytter informasjonskapsler og pixel

Lovpålagt å informere om informasjonskapsler

Informasjonskapsel kan bli brukt til å spore nettbruken din. I henhold til lov om elektronisk kommunikasjon (ekomloven), skal alle besøkende på et nettsted som benytter seg av informasjonskapsler ha tilgang til informasjon om informasjonskapsler og hva den enkelte siden bruker dem til.

Besøkende må også godkjenne at informasjonskapsler blir benyttet. Godkjenningene gjøres gjennom innstillingene i nettleseren.

Behandlingsgrunnlag: Personvernforordningen artikkel 6 nr.1f), som tillater oss å behandle opplysninger som er nødvendig for å ivareta en berettiget interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern. Den berettigede interessen er å forbedre våre tjenester.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?

På udir.no blir informasjonskapsler brukt til å generere statistikk og enkle brukerundersøkelser som brukes til forbedring av våre nettsider. De brukes også til lagring av dine tidligere søk i læreplanene slik at det blir enklere for deg å finne tilbake til læreplaner du bruker ofte.

Informasjonskapslene brukes også hvis du endrer tekststørrelse på nettsidene våre, slik at de kan tilpasse seg dine tidligere ønsker. Opplysningene vi samler inn kan ikke bli brukt til å identifisere eller spore enkeltpersoner.

Vil du vite mer om informasjonskapsler, kan du lese om det hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Hvordan blokkere informasjonskapslene?

Hvis du ikke ønsker å benytte deg av informasjonskapsler, kan du endre innstillingene i nettleseren slik at du enten blokkerer informasjonskapsler fra å bli lastet ned automatisk, eller at du får et valg om å laste ned hver enkelt informasjonskapsel.

Informasjonskapsler som har blitt lastet ned tidligere kan slettes via nettleseren. For informasjon om hvordan du gjør dette, må du se dokumentasjonen for den aktuelle nettleseren.

Forhindre lagring av dine besøksdata

Om du ikke ønsker at Google Universal Analytics skal samle dine besøksdata, kan du installere Google Analytics opt-out. Dette er en tilleggsfunksjon for din nettleser som forhindrer slik lagring.

Informasjonskapsler i Google Analytics

Navn på informasjonskapselVarighet      Beskrivelse
_ga  2 år  Det brukes en identifikator bestående av to tilfeldig genererte 32-biters tall. Brukes for å skille mellom unike, anonyme brukere.
_gat   10 minutter Brukes for å redusere frekvens på etterspørsel.

 

Informasjonskapsler i Hotjar

Navn på informasjonskapselVarighet      Beskrivelse
_hjIncludedInSample Slettes når du lukker nettleseren Brukes til å fortelle om en gitt brukers adferd skal brukes i Hotjar-analyse.
 _hjMinimizedPolls 1 år Brukes for å huske valg om å minimere en brukerundersøkelse.
_hjUserId 1 år Unik ID per besøkende for å registrere brukeradferd under og på tvers av besøk til udir.no.
 _hjClosedSurveyInvites 1 år Brukes for å huske om man har takket nei en invitasjon til undersøkelse slik at man ikke får samme invitasjon flere ganger. 
 _hjDonePolls 1 år Brukes for å huske om man har svart på en undersøkelse slik at man ikke får tilbud om å delta på samme undersøkelse. 
 _hjDoneTestersWidgets 1 år Brukes for å huske om man har fylt ut en rekruteringsinvitasjon, slik at man ikke får samme tilbudet flere ganger.
 _hjMinimizedTestersWidgets 1 år Brukes til å huske om man har minimert en rekruteringsinvtiasjon, slik at invitasjonen forblir minimert.

 

Informasjonskapsler i Siteimprove

Navn på informasjonskapselVarighet      Beskrivelse
nmstat 1000 dager Denne informasjonskapselen samler informasjon om brukerens besøk på nettsiden. Statistikk om bruk betyr for eksempel når brukeren sist besøkte siden. Denne informasjonen blir igjen brukt for å forbedre brukeropplevelsen på nettsiden. Informasjonskapselen inneholder en tilfeldig generert ID som brukes til å gjenkjenne nettleseren når en bruker besøker en side. Informasjonskapselen inneholder ingen personlig informasjon og brukes kun til statistikk på bruk av siden.
 siteimproveses Slettes når du lukker nettleseren Denne informasjonskapselen brukes kun til å samle informasjon om hvilke sider en bruker besøker på nettsiden. Denne informasjonen brukes vanligvis for å korte ned på brukerreisen, og hjelper brukeren til å finne informasjon raskere.

Facebook- pixel

På udir.no bruker vi Facebook sin pixel. Det gjør vi for å målrettet informasjon på Facebook basert på brukerens adferd på våre nettsider. Les mer om Facebook pixel her.  

Bestilling av veiledningsmateriell og foredrag

Bestilling av veiledningsmateriell

På udir.no kan du bestille veiledningsmateriell ved å oppgi blant annet virksomhet, navn, e-post og postadresse. Personopplysninger vi får inn ved bestillinger av veiledningsmateriell blir ikke benyttet til andre formål enn å effektuere bestillingen. Etter bestillingen er sendt vil alle opplysninger bortsett fra antall og virksomhet slettes, disse opplysningene benyttes til å utarbeide statistikk.

Behandlingsgrunnlag: Personvernforordningen artikkel 6 nr. 1 b), som tillater oss å behandle opplysninger i forbindelse med kjøp av produkter.

 

 

Seminardeltakere

Liste over seminardeltakere

Når du melder deg på kurs eller seminar, lagres informasjon for administrasjon og for å ta inn kursavgift.

Utdanningsdirektoratets ansvar:
Vi er ansvarlig for behandling av personopplysninger ved bestilling av møtelokaler og administrere påmelding fra deltakere på våre kurs eller seminar. Dette gjøres av Berg-Hansen, på vegne av Utdanningsdirektoratet. Opplysningen skal bare brukes av Berg-Hansen til dette formålet.

Rettigheter

Alle som spør har rett på grunnleggende informasjon om behandlinger av personopplysninger i en virksomhet etter personopplysningslovens § 18, 1. ledd.

Utdanningsdirektoratet har svart på dette i denne erklæringen, og vil henvise til vår personvererklæring ved eventuelle forespørsler. De som er registrert i ett av våre systemer har rett til innsyn i egne opplysninger. Vedkommende har også rett til å be om at uriktige, ufullstendige eller opplysninger Utdanningsdirektoratet ikke har adgang til å behandle blir rettet, slettet eller supplert. Kravet skal besvares kostnadsfritt og senest innen 30 dager.

Du kan også ta kontakt med personvernombudet i Utdanningsdirektoratet.

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!