Designprofil

Her finner du Utdanningsdirektoratets designprofil og retningslinjer for hvordan profilen skal brukes. Logo, typografi, farger og bilder skal brukes slik vi beskriver her. 

All bruk av Utdanningsdirektoratets designprofil skal avklares med vår Stab for kommunikasjon. Kontakt oss på media@udir.no.

Logo

Vi har to ulike logoer, en hvor navnet skrives fullt ut og en med forkortelsen Udir.

  • Det skal alltid være god kontrast mellom logo og bakgrunn.
  • Logoens utseende, proporsjoner og farger skal ikke endres.
  • Logotypografien skal ikke brukes uten logosymbolet.

Logoen må ha tilstrekkelig rom rundt seg. Andre objekter skal plasseres utenfor klaringen som vist under.

Logoen kommer i tre språk, bokmål, engelsk og samisk. 

Ulike logoer for Utdanningsdirektoratet 

Film

Fargepalett

Udir-grønn er en tydelig farge og den mest karakteristiske profilfargen. Den synes like godt på svart og hvit bakgrunn. Den bør ikke brukes i store mengder og er forbeholdt detaljer hvor den utgjør en kontrast.

Den sekundære fargepaletten består av nøytrale farger som harmoniserer med merkevarefargen uten å stjele oppmerksomheten. De lyse fargene er nedtonet og kan fint brukes på flater og detaljer uten at det dominerer uttrykket. Fargekontraster må være sterke nok til å gi god lesbarhet. Alle farger kan brukes i prosenter.

  • For trykksaker bruk CMYK
  • For skjerm brukes RGB

Typografi

Vi bruker et enkelt typografisk hierarki med få nivåer. Unngå mange ulike tekststørrelser i samme flate. En linjeavstand på 1,2 ganger tekstens punktstørrelse utnytter plassen effektivt. Vi bruker tekstspalter for å unngå linjebredder over 13 cm i håndholdte trykksaker.

Roboto – Udirs hovedfont for web og trykksaker

Roboto er en moderne, geometrisk og karaktersterk font med høy lesbarhet. Roboto er godt egnet for mengdetekst i liten størrelse, både på skjerm og trykk. Proporsjonene tillater en lav linjehøyde som gjør skriften plasseffektiv og gir rom for luft.
Last ned fonten Roboto her

Montserrat

Montserrat er en funksjonell og dekorativ font som er godt egnet til overskrifter. Denne fonten kan brukes til overskrifter.
Last ned fonten Montserrat her

Font som er lett å lese for yngre barn

Mulish er en barnevennlig font som er bygd opp av enkle geometriske grunnformer.
Last ned fonten Mulish her

Til excel og store dokumenter med tall brukes roboto eller calibri.

Bildebruk

Vi har et bibliotek med bilder. Disse kan du kun bruke som illustrasjonsbilder når Utdanningsdirektoratet er avsender. Det er ikke mulig for andre enn Utdanningsdirektoratet å bruke bildene våre.

Bildene kjennetegnes ved at de har en positiv tone som viser frem barn, elever og ansatte i barnehage og skole. Vær bevisst på hvilken kontekst du bruker bildene i.

Nettjenester

Vi har laget prinsipper for hvordan toppfelt og bunnfelt skal være på nettjenester fra Udir for å ivareta designprofilen.

Nettjenester basert på standardverktøy og nettjenester Udir eier sammen med andre skal følge designprofilen så langt det er mulig. Kontakt media@udir.no for å få råd.

Universell utforming

Alle trykksaker og nettløsninger skal være universelt utformet. Les om kravene til universell utforming på uutilsynets nettsider.