Tre sosiale medier foreldre bør kjenne til

Det finnes mange typer sosiale medier med forskjellige aldersgrenser, innhold og muligheter. Hvilke sosiale medier barn og unge bruker, endrer seg raskt.

Instagram

På Instagram (populært kalt Insta) kan unge og voksne dele bilder og filmer. Du kan velge om man vil ha en åpen eller lukket profil. En lukket profil betyr at du selv kan bestemme hvem som kan se innholdet du deler. Instagram-brukere kan også sende innhold direkte til hverandre i grupper eller til enkeltpersoner. 

Du får tilbakemelding på bilder og filmer via likes og kommentarer. Instagram er mye brukt av både unge og voksne.

Mobbing på Instagram kan foregå på mange måter. Det kan for eksempel være stygge kommentarer eller trusler, eller at noen lager en falsk konto og opptrer på vegne av deg. Det å ikke få likes er også noe mange barn opplever som mobbing. Det henger sammen med at likes er en form for anerkjennelse.

På nettvett.no kan du lese hvordan du rapporterer trakassering og mobbing på Instargram.

Aldersgrense: 13 år

76 prosent av barn mellom 9 og 16 år bruker Instagram, ifølge Medietilsynets undersøkelse om Barn og medier 2016.

Snapchat

På Snapchat (populært kalt Snap) kan brukerne dele bilder, filmer og chatte med hverandre. Bildene og filmene blir borte for mottakeren etter maks 10 sekunder, men det er mulig å ta bilde av skjermen, såkalt skjermdump. Derfor kan du aldri være sikker på at innholdet ikke blir lagret hos andre. Snapchat er mye brukt av både barn, unge og voksne. 

Aldersgrense: 13 år

80 prosent av barn mellom 9 og 16 år bruker Snapchat, ifølge Medietilsynets undersøkelse om Barn og medier 2016.

Kik

Via appen Kik kan du sende meldinger og dele bilder med andre. Appen har fått kritikk blant annet fordi brukere kan være anonyme. 

Aldersgrense: 13 år

20 prosent av barn mellom 9 og 16 år bruker Kik, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2016.

Hva kan jeg som er forelder gjøre?

Det kan være vanskelig for voksne og foreldre å oppdage mobbing og plaging på nett, men ikke la dette bli en hvilepute. Barn som blir mobbet på nett, blir ofte mobbet i andre sammenhenger også.

  • Snakk med barna om hva nettmobbing er, og hva de skal gjøre hvis de oppdager det. Ikke vent til mobbingen er et faktum.
  • Lær barnet at man alltid må spørre om lov før man legger ut bilder eller annen informasjon om andre.
  • Se etter om barna endrer seg etter at de har lest en tekstmelding eller vært på nett, for eksempel om de blir deprimerte eller får humørsvingninger.

Les mer 

Har du barn på sosiale medier? Dette trenger du å vite
(Medietilsynet)

 Logo nullmobbing.no

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!