I de nye læreplanene innen elektro og datateknologi vektlegger vi helse, miljø og sikkerhet i større grad enn tidligere. Elevene og lærlingene skal lære hvordan elsikkerhet ligger til grunn for alle praktiske arbeidsoppgaver. Læreplanene vektlegger også hvordan teknologisk utvikling og krav til datasikkerhet stiller nye krav til valg av løsninger og metoder ved arbeidsoppdrag.
Bærekraftig utvikling er viktig i elektro og datateknologi, og elevene og lærlingene vil lære hvordan de kan velge løsninger som gir lite miljøavtrykk. Dette handler blant annet om bærekraftig behandling av avfall, riktig valg og utnyttelse av materialer, og installasjoner som reduserer energiforbruket. Elevene og lærlingene skal også være bevisste på endringer i natur og klima, og hvilke konsekvenser det får. Videre skal elevene lære om hvordan partene i arbeidslivet samarbeider for å utvikle et bedre arbeidsliv.
Endringer i tilbudsstrukturen i elektrofagene
- Ventilasjonsteknikkfaget og dronefaget er helt nye fag. Læreplanen i dronefaget er ikke klar for høring.
- Lærefaget låsesmed hørte tidligere til teknikk og industriell produksjon, men er fra høsten 2020 flyttet til elektro og datateknologi.
- Vg3 optronikerfaget bygger i dag på Vg2 ur- og instrumentmaker. Vi foreslår at faget flyttes fra utdanningsprogrammet for håndverk, design og produktutvikling til utdanningsprogrammet for elektro og datateknologi, slik at det bygger på Vg2 datateknologi og elektronikk. Høringen av flyttingen og læreplanen finner du under utdanningsprogrammet håndverk, design og produktutvikling.
- Det er også foreslått å endre en rekke fagbetegnelser på både Vg2 og Vg3. Endringene kommer tydelig frem i høringsspørsmålene til de enkelte Vg2 programfagene og lærefagene.
Vg3 Telekommunikasjonsmontørfaget bygger i dag på Vg2 datateknologi og elektronikk. Vi foreslår at faget flyttes slik at det bygger på Vg2 elenergi og ekom.
Klikk på overskriftene, så åpner det seg lister med læreplaner.