Læreplanene har en ny struktur, og vi har beskrevet noen av elementene her.
Fagets relevans og sentrale verdier
Det første avsnittet beskriver hva det aktuelle programområdet handler om, og hvordan programfagene er relevant for eleven/lærlingen, samfunnet og arbeidslivet. Det andre avsnittet beskriver hvordan verdigrunnlaget, som er beskrevet i formålsparagrafen og i Overordnet del, inngår i kompetansen i de ulike fagene. Verdiene i formålsparagrafen og i Overordnet del er også samiske verdier. Det er et viktig prinsipp at samiske elever og lærlinger skal få en opplæring basert på samiske verdier og samisk språk, kultur og samfunnsliv.
Kjerneelementer
Kjerneelementene beskriver de mest sentrale begrepene, kunnskapsområdene, tenkemåtene, metodene og uttrykksformene i programområdet. På denne måten rammer kjerneelementene inn det viktigste innholdet i programområdet, og beskriver det elevene må lære for å kunne mestre og anvende faget.
Tverrfaglige tema
De tre tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap og bærekraftig utvikling er tema som berører sentrale samfunnsutfordringer. Disse temaene beskrives i læreplanene der de utgjør en sentral del av det faglige innholdet i programfagene. I flere læreplaner er ett eller flere av de tverrfaglige temaene ikke beskrevet, fordi temaene ikke utgjør en sentral del av kompetansen i programområdet eller lærefaget. Hvert enkelt fag skal bidra på sine egne premisser til en helhetlig forståelse for temaene. Alle de tre tverrfaglige temaene ligger til grunn for all opplæring, uavhengig av om de er beskrevet i læreplanen eller ikke.
Grunnleggende ferdigheter
De fem grunnleggende ferdighetene muntlige ferdigheter, å kunne lese, å kunne skrive, å kunne regne og digitale ferdigheter er verktøy for læring og utvikling av kompetanse. De grunnleggende ferdighetene er beskrevet i egne tekster i læreplanene og beskriver hvordan de er integrert i kompetansemålene.
Underveis- og standpunktvurdering
Tekstene om vurdering skal bidra til å vise sammenhengen mellom kompetansemål og vurdering i tråd med lov og regelverk om vurdering. Tekstene om underveisvurdering beskriver på et overordnet nivå hvordan læreren skal få informasjon om elevens læring, mens tekstene om standpunktvurdering på et overordnet nivå skal beskrive elevens kompetanse ved slutten av opplæringen.
Nytt kompetansebegrep
Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning.