Programfagene på studieforberedende utdanningsprogram omfatter studiespesialisering, kunst, design og arkitektur, medier og kommunikasjon, musikk, dans og drama og idrettsfag.
Læreplanene blir fornyet i to puljer. Vi har allerede satt sammen grupper til å fornye læreplaner i den første puljen. Nå søker vi personer til å utvikle læreplanene i pulje 2. Fornyelsen gjelder både Kunnskapsløftet og Kunnskapsløftet samisk.
Læreplanene vi skal sette sammen grupper for
Klikk på boksene, så åpner det seg lister med fag.
Slik foreslår du personer – frist 8. mars 2019
- Gi en konkret begrunnelse for hvorfor du foreslår personen og en oversikt over utdanning, arbeidserfaring og annen relevant erfaring personen har. Vi kan dessverre ikke vurdere forslag uten en slik begrunnelse.
- Personen du foreslår må ha samtykket i forkant slik at hun eller han vet hvorfor vi eventuelt tar kontakt. Det er også viktig at personen kan stille på oppstartssamlingen 6. og 7. mai 2019.
- Vi trenger kontaktinformasjon til deg som foreslår personen, slik at vi kan ta kontakt for referanse.
Du kan ikke foreslå deg selv.
Foreslå personer ved å bruke følgende lenker:
Kunst, design og arkitektur
Medier og kommunikasjon
Musikk, dans og drama
Studiespesialisering – programområde for realfag
Studiespesialisering – programområde for språk, samfunnsfag og økonomi
Vi kontakter personene vi velger ut. Når gruppene er klare, informerer vi på udir.no/fagfornyelsen om hvem læreplangruppene består av.
Kompetansen vi søker
Vi søker etter både lærere og representanter fra universitet- og høgskolesektoren. Skoleledere, skoleeiere og andre som har god erfaring med og kompetanse innenfor læreplanarbeid, kan også være med. De som skal delta i læreplanarbeid kan ikke samtidig være involvert i utvikling av læremidler for disse læreplanene.
I arbeidet med å utvikle nye læreplaner må læreplangruppen ivareta grunnleggende ferdigheter, vurdering, de tre tverrfaglige temaene og verdigrunnlaget som er beskrevet i overordnet del. De som skal delta i arbeidet må derfor ha relevant kompetanse for å ivareta disse sammenhengene.
Læreplanene skal, når de er ferdige, legge til rette for en praksis som er solid forankret i pedagogisk, didaktisk, faglig og empirisk forskning.
Utdanningsdirektoratet har et ansvar for å sikre at de fagpersonene vi oppnevner i læreplangruppene til sammen har den kompetansen det vil være behov for.
Vi setter sammen læreplangrupper som til sammen har
- høy fagdidaktisk og skolefaglig kompetanse i de aktuelle fagene
- erfaring som lærer
- kompetanse knyttet til vurdering
- didaktisk og fagdidaktisk kompetanse og arbeider i lærerutdanningsinstitusjoner og universitets- og høgskolesektoren
- kompetanse innen teknologi, innovasjon og entreprenørskap
- kompetanse som sikrer innhold om den samiske folkegruppa (språk, kultur, historie og samfunnsforhold) i de ulike læreplanene
- som representerer en spredning i geografi og kjønn
I hver gruppe skal det være en leder.
Den enkelte læreplangruppe kan få ansvar for å utvikle mer enn en læreplan.
Slik vil arbeidet foregå
Vi skal ha bred involvering og åpne prosesser i arbeidet. Skolesektoren og andre interessenter skal være med på å bidra til fornyelsen av læreplanverket. Dette betyr at de som skal være med på å utvikle læreplaner må regne med å jobbe både prosess- og produktorientert, og de må ha et tett samarbeid med andre læreplangrupper, skolesektoren, Utdanningsdirektoratet og andre interessenter gjennom hele perioden.
Vi kommer til å ha åpne innspillsrunder på læreplanutkastene underveis i arbeidet. Vi planlegger å involvere lærere og andre for å få innspill. Med bakgrunn i innspillene må læreplangruppene være forberedt på å gjøre endringer flere ganger i løpet av perioden.
Læreplanene skal utvikles digitalt og utnytte potensialet som ligger i å synliggjøre sammenhenger og koblinger i læreplanen. Vi legger også vekt på et godt og klart språk i de nye læreplanene.
Når foregår arbeidet?
Arbeidet foregår i hovedsak fra mai 2019 til juni 2020. Denne perioden kan bli forlenget.
Vi arrangerer en oppstartsamling i 6. og 7. mai 2019 for dem som skal delta i arbeidet. På samlingen gir vi informasjon om oppdraget og det videre utviklingsarbeidet. Personer dere foreslår til arbeidet må være med på denne oppstartsamlingen.
Læreplangruppene samles underveis i arbeidet etter behov, og det vil være arbeid mellom samlingene. Vi anslår at det totale antall timer ligger på mellom 100 og 125 timer per person.
Honorar for arbeidet
Vi betaler honorar og følger Utdanningsdirektoratet satser.
Personene vi velger ut til arbeidet vil få mer informasjon om avtale og omfang av arbeidet.