Beredskap: veileder om smittevern for ungdomsskoler
Smitteforebyggende tiltak
Prinsippet for godt smittevern er å bruke mange ulike tiltak som til sammen gir bedre beskyttelse. Det er viktig at den enkelte skolefølger tiltakene i så stor grad som mulig. Det er summen av tiltak som til sammen gir effekt. Dette gjelder på alle tiltaksnivå.
Det gjøres mange tiltak i alle deler av samfunnet som til sammen begrenser smitte-spredningen. Det er viktig å bruke tiltak som er tilpasset ulike situasjoner. Tiltak som passer i en bedrift eller andre deler av samfunnet, passer ikke nødvendigvis i skoler.
Jevnlig testing er et effektivt tiltak med lavere tiltaksbyrde enn gult og rødt nivå. Jevnlig testing reduserer behov for kontaktreduserende tiltak, men kan ved behov kombineres med heving av tiltaksnivå i trafikklysmodellen.
Så lenge viruset sirkulerer i samfunnet, vil sykdom forekomme, selv med gode smitteverntiltak. Det betyr at det kan komme smitte inn i skolen, men tiltakene beskrevet her vil begrense en eventuell smittespredning.
De grunnleggende smittevernrådene er:
- Syke personer skal ikke være på skolen. Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme, selv ved milde symptomer.
- God hygiene og god ventilasjon. Hostehygiene er viktig for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte. God ventilasjon kan redusere smittespredning innendørs.
- Redusert kontakt mellom personer. Økt fysisk avstand mellom mennesker reduserer muligheten for smitte, også før symptomer på sykdom oppstår. Mindre grupper gir færre nærkontakter og redusert risiko for smitte.
Nivåinndeling av smitteverntiltak – trafikklysmodellen
Smitteverntiltakene må tilpasses den lokale situasjonen. For skoler gjøres dette ved å nivåinndele tiltakene i en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå, i tillegg til teststrategier. Tiltakene varierer fra tilnærmet normal organisering av skolehverdagen (grønt nivå), til omfattende tiltak med mindre, faste grupper og større avstand mellom elever og ansatte (rødt nivå). Forskjellen på de tre nivåene gjelder særlig tiltakene for å redusere kontakt mellom personer, se nedenfor.
Det er smittevernmyndighetene (lokale eller nasjonale) som beslutter hvilke tiltak som skal iverksettes. Skolehelsetjenesten og helsetjenesten i kommunen har smittevernkompetanse, og bør konsulteres ved spørsmål om organisering og tilrettelegging lokalt.
I tabell 1 er hovedtrekkene ved trafikklysmodellen for ungdomsskolen presentert. Utfyllende informasjon er beskrevet nedenfor.
Tiltaksnivå | Tiltak |
---|---|
Grønt nivå |
|
Gult nivå |
|
Rødt nivå |
|
Definisjon av kohort: Faste grupper av elever kalles i denne veilederen for en «kohort». Begrepet brukes for å synliggjøre at formålet med organiseringen er å begrense smitte. En kohort er et godt utgangspunkt for smittebegrensning og eventuell sporing av smitte og anbefales benyttet på gult og rødt nivå i ungdomsskolen. Kohortstørrelsen kan tilpasses lokale forhold, størrelsen på klassen, og den enkelte skoles forutsetninger. Kohorter må i minst mulig grad blandes med andre kohorter.
Syke personer skal ikke være på skolen
Ingen skal møte på skolen hvis de er syke. Dette gjelder både grønt, gult og rødt nivå.
Symptomer på covid-19 kan være milde og er vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner. Det er først og fremst personer med symptomer som er smittsomme, og smittsomheten er størst idet symptomene oppstår. Dette er også grunnen til at det er viktig å være oppmerksom på symptomer som er nye, mens restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon er av mindre betydning for smittsomhet.
Mer informasjon om symptomer, sykdomsbilde og når man kan gå på skolen finnes på Folkehelseinstituttets nettsider (voksne og ungdom).
Når skal elever og ansatte ikke være på skolen?
Elever og ansatte med luftveissymptomer:
- Elever og ansatte med nyoppståtte luftveissymptomer og/ eller sykdomsfølelse skal ikke møte på skole, selv om symptomene er milde. Dette gjelder også vaksinerte.
- De skal holde seg hjemme til allmenntilstanden er god. Elever og ansatte bør følge anbefalinger om testing og akn kan komme tilbake når de føler seg friske og feberfrie. Dette gjelder selv ved restsymptomer etter luftveisinfeksjon (noe hoste, snørr, tett nese). Se Folkehelseinstituttets nettsider.
Elever eller ansatte som er i isolasjon eller karantene:
- Elever og ansatte skal ikke komme på skolen dersom de er i karantene eller isolasjon. Se Folkehelseinstituttets nettsider.
Når sykdom oppstår på skolen
Elever og ansatte som får symptomer på luftveisinfeksjon, må reise hjem. Syke personer bør ikke ta offentlig transport.
Ansatte som blir syke mens de er på skolen må reise hjem. Syke ansatte bør ikke ta offentlig transport.
God hygiene
God hånd- og hostehygiene
God hånd- og hostehygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med covid-19, og er viktig på både grønt, gult og rødt tiltaksnivå. Alle elever og ansatte må gjøres kjent med tiltakene under.
Ha tørkepapir lett tilgjengelig til bruk for elever/ansatte. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales det å bruke albuekroken når en hoster eller nyser.
God håndhygiene bør utføres på rett måte med effektive og skånsomme produkter. Gode fasiliteter og gode rutiner er nødvendig for etterlevelse.
Når bør håndvask/-desinfeksjon utføres:
- Ved ankomst skole
- Før måltider/mathåndtering
- Etter toalettbesøk
- Ved synlig skitne hender
- Etter kontakt med kroppsvæsker (eksempelvis etter å ha pusset nesen)
Bruk av munnbind
Korrekt bruk av munnbind kan bidra til å redusere smitte fra personer som er smittet med koronaviruset, men beskytter i mindre grad brukeren mot smitte. Munnbind er mindre effektivt enn andre smittereduserende tiltak som å holde avstand og å holde seg hjemme når man er syk. I samfunnet generelt anbefales munnbind i situasjoner der det er høyt smittenivå og én meters avstand til andre ikke kan overholdes.
Smittevern på ungdomsskoler kan være utfordrende, da skolene ofte er store med mange elever. Bruk av munnbind for elever og ansatte i fellesområder er frivillig, men kan bidra til å redusere smitte.
Dersom det skal være aktuelt å bruke munnbind, bør det:
- Foreligge en generell anbefaling om bruk av munnbind i kommunen, og
- Være gult eller rødt tiltaksnivå i skolene, og
- Være en situasjon der det ikke er mulig å holde anbefalt avstand til andre på skolen.
I slike situasjoner må munnbind være gratis både for elever og ansatte.
Råd om bruk av munnbind for ansatte og elever i skolen
- Det anbefales å ikke bruke munnbind i undervisningssituasjonen.
- Munnbind kan brukes utenfor klasserommene, i fellesareal og kontorer, der det kan oppstå trengsel. Det er viktig å fortsette å holde avstand alle steder det er mulig, selv om det brukes munnbind.
- Det må legges til rette for håndhygiene når munnbindet skal tas på og av, og gode rutiner for avfallshåndtering. Se Råd om munnbind (FHI).
- Bruk av munnbind må ikke føre til at det lempes på andre smitteverntiltak, som for eksempel å holde seg hjemme ved luftveissymptomer.
- For ansatte med en-til-en kontakt (for eksempel for spesialpedagoger, assistenter etc.) blir kommunikasjon mer utfordrende ved bruk av munnbind. Dette må vurderes i den enkelte situasjon. Dersom den enkelte har få kontakter (ansvar for enkeltelever eller få elever per dag), anses ulempene ved bruk av munnbind større enn fordelene og anbefales ikke brukt.
Godt renhold
Koronavirus fjernes enkelt ved manuell rengjøring med vann og vanlige rengjøringsmidler.
Skoleeier bør gå igjennom rutiner og lokale renholdsplaner, og lage tilpasninger (organisering, ansvar og ressursbehov).
Ved grønt nivå er det tilstrekkelig med normalt renhold.
Ved gult og rødt nivå tilrådes forsterket renhold, med særlig fokus på kontaktpunkter.
Ventilasjon og lufting
Generelt anbefales å sikre god ventilasjon innendørs. I rom med dårlig ventilasjon øker smitterisikoen og dette gjelder særlig når mange personer er samlet. Les mer på Lufting og ventilasjon (FHI).
Utdypende råd om ventilasjon er gitt i dokumentet Inneklima og risiko for smitte av covid-19 – råd om ventilasjon i offentlige bygg og næringsbygg.
Avstand og gruppestørrelse
Smitteverntiltakene er utformet på bakgrunn av smittemåten til viruset. Redusert kontakt med andre vil minske risiko for smitte fra personer som ikke vet at de er smittsomme. Det overordnede målet med kontaktreduserende tiltak er å begrense smittespredning mellom personer og å begrense antall kontakter.
Se Definisjoner av tilfelle og nærkontakt (FHI).
Det er to hovedtilnærminger for å minske kontakt mellom elever og ansatte:
- Overholde avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner.
- Redusere antall nærkontakter ved å dele elevene i mindre, faste grupper/kohorter og ha faste plasser i hvert klasserom.
Det er viktig å understreke at personalet fortsatt skal ivareta elevenes behov for trygghet og sikre et godt psykososialt miljø.
På gult og rødt nivå bør ikke arrangementer i regi av skolen gjennomføres. På grønt nivå bør arrangementer gjennomføres i henhold til eventuelle lokale eller nasjonale retningslinjer og anbefalinger.
Om kohorter
Faste grupper med elever eller kohortinndeling er et av smitteverntiltakene som begrenser antall nærkontakter for elever og ansatte. Kohortene skal bestå av de samme elevene over tid. Dette er kun aktuelt på gult og rødt nivå.
Innen en kohort kan elever omgås tilnærmet normalt. Kohorter må i minst mulig grad blandes med andre kohorter. Redusert kontakt mellom ulike kohorter begrenser smittespredning. Kohortstørrelsen kan tilpasses lokale forhold, størrelsen på klassen, og den enkelte skoles forutsetninger.
Kontaktreduserende tiltak – råd for ungdomsskoler
Grønt nivå
På grønt nivå kan skolehverdagen organiseres som normalt.
Fysisk kontakt:
- Unngå håndhilsning og klemming.
- Elevers behov for omsorg må ivaretas.
Organisering av kohorter:
- Det er ikke behov for kohortinndeling av elever.
For ansatte:
- Legg til rette for at ansatte kan holde avstand til andre ansatte.
- Følg nasjonale og eventuelle lokale smittevernanbefalinger i utførelsen av administrativt arbeid.
Gult nivå
Det overordnede målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter og holder oversikt over disse.
På gult nivå må man være spesielt oppmerksom på fellesarealer og friminutt der elever fra ulike kohorter kan samles. Økt bemanning (for eksempel «koronaverter») kan bidra til bedre etterlevelse av smittevern.
Den enkelte skole bør tilstrebe å oppfylle så mange tiltak som mulig innenfor gult nivå, slik at summen av tiltak blir best mulig.
Fysisk kontakt:
- Unngå håndhilsning og klemming.
- Elevers behov for omsorg må ivaretas.
Organisering av kohorter:
- Klassen regnes som en kohort.
- Blanding av elever på tvers av kohorter begrenses. Se råd for språkfag og valgfag nedenfor.
- To kohorter kan samarbeide for praktisk gjennomføring av skoledagen innendørs og utendørs.
- Hvilke kohorter som samarbeider kan endres ukentlig, etter en helg.
- Unngå samlinger med mer enn to samarbeidende kohorter.
- Innendørs kan kohorter som ikke samarbeider passere hverandre og være kortvarig i samme område (inntil 15 minutter).
Avstand:
- Faste pulter/arbeidsplasser anbefales for elevene.
- Det er ikke nødvendig å begrense elevers vanlige bevegelser i klasserommet.
- Hold avstand til elever i andre kohorter (minst en meter).
- Unngå trengsel i fellesområder. Vurder å merke gulvet for å sikre avstand.
- Elevene kan stille opp klassevis/ kohortvis ute og hentes inn puljevis.
- Vurder å merke gulvet for å sikre avstand i områder det kan oppstå trengsel.
Friminutt og fellesarealer:
- Vurder å øke bemanningen, for eksempel bruke koronaverter, for å bidra til at smittevern bedre etterleves i fellesarealer/friminutt.
- Ulike tidspunkt for friminutt anbefales for å begrense antall elever som er ute samtidig (avhengig av antall elever og størrelse på skolegård).
- Vurder alternerende bruk av fellesarealer.
- Tilrettelegg for at pauser kan foregå utendørs.
Begrens deling av mat og gjenstander:
- Elevene bør sitte på faste plasser når de spiser.
- Mat kan tilberedes og serveres på skolen etter vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
- Kohortene/klassene bør ikke blandes i kantinen.
- Læringsmateriell og lignende kan deles mellom kohorter etter rengjøring eller når det det har ligget i 24 timer etter bruk.
Transport og skoleskyss:
- Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses der det er mulig.
- Skoleskyss til og fra skolen: Elever som er avhengige av skoleskyss kan ta buss eller annen transport for å komme seg til og fra skolen.
- Følg gjeldende anbefalinger om bruk av munnbind.
- Skoleturer som innebærer samling av elever på tvers av kohorter/klasser og på offentlige transportmidler bør begrenses.
- Ved drosjetransport bør det tilstrebes faste elevgrupper per drosje.
- Ved transport i skoletiden kan elevene sitte sammen innen kohorten.
For ansatte:
- Unngå håndhilsning og klemming.
- Hold i utgangspunktet avstand (minst én meter) til kolleger i alle situasjoner.
- Hold avstand til elever (minst én meter) der det er mulig.
- Ved bruk av ulike faglærere, kan lærere ambulere på tvers av kohorter, mens kohortene har faste klasserom der det lar seg gjøre.
- Digitale møter i stedet for fysiske møter så langt det er mulig.
- Begrens bruk av offentlig transport i rushtid til og fra arbeidsplassen når det er mulig. Følg lokale anbefalinger for bruk av munnbind.
- Vikarbruk og omrokkering av personell mellom kohorter bør begrenses, men ikke på bekostning av opplæring på skolen.
- Dersom det er ansatte/vikarer som arbeider på flere skoler, må de få opplæring i gjeldende lokale rutiner i hver skole.
- Studenter i praksis følger samme rutiner som vikarer. Det anbefales at en student er på samme praksissted over tid.
Rødt nivå
Det overordnede målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter og holder oversikt over disse.
På rødt nivå bør antall kontakter halveres i forhold til gult nivå. Dette organiseres etter lokale behov og hensyn. For å få til en reduksjon i antall kontakter må skolene være spesielt bevisste på oppmøtetid, tidspunkt for friminutt og annen bruk av fellesarealer. Koronaverter kan bidra til bedre etterlevelse av smitteverntiltak i fellesarealer.
Fysisk kontakt:
- Unngå håndhilsning og klemming.
- Elevers behov for omsorg må ivaretas.
Organisering av kohorter:
- Elevene organiseres i mindre kohorter, der klassestørrelsen halveres (gjelder ikke for klasser som normalt er på 15 elever eller færre).
- Kohortene kan likevel ikke være større enn at man kan holde avstand.
- Kohortene bør i minst mulig grad bytte klasserom.
- Det må tilrettelegges for at elever og ansatte innen en kohort kan holde minst én meters avstand til hverandre. Det er ikke nødvendig å begrense elevers vanlige bevegelser i klasserommet.
- Om nødvendig, kan to kohorter samarbeide utendørs.
- Unngå samlinger med mer enn to samarbeidende kohorter.
- Innendørs kan kohorter passere hverandre og være kortvarig i samme område (inntil 15 minutter).
- Kohortenes sammensetning og hvilke kohorter som samarbeider kan endres ukentlig etter en helg (minst to dager uten kontakt mellom ansatte og elever).
Avstand:
- Elever har egen pult/arbeidsplass for å sikre avstand på minst én meter. Der elever ikke har egen pult, sikres arbeidsplass med avstand.
- Unngå trengsel i fellesområder. Vurder å merke gulvet for å sikre avstand.
- Vurdere munnbind for elever og ansatte i fellesområder.
- Elevene kan stille opp kohortvis ute og hentes inn puljevis.
- Vurder behov for delvis digital undervisning.
- Vurder ulik oppmøtetid, oppmøte alternerende dager, og/eller bruk av alternative lokaler.
Friminutt/pauser:
- Minn elevene på betydningen av å holde avstand.
- Det anbefales å øke bemanningen, for eksempel bruke koronaverter, for å bidra til at smittevern bedre etterleves i fellesarealer/friminutt.
- Tilrettelegging for alternerende bruk av fellesarealer og ha pauser på ulikt tidspunkt for å begrense antall elever som er ute samtidig.
- Tilrettelegg for at pauser kan foregå utendørs.
Begrens deling av mat og gjenstander:
- Elevene bør sitte på hver sin pult når de spiser.
- Mat kan tilberedes og serveres på skolen i henhold til vanlige retningslinjer. Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat.
- Bland ikke kohortene i kantinen.
- Læringsmateriell og lignende kan deles mellom kohorter etter rengjøring eller når det det har ligget i 24 timer etter bruk.
Transport og skoleskyss:
- Bruk av offentlig transport til og fra skolen begrenses der det er mulig.
- Skoleskyss til og fra skolen: Elever som er avhengige av skoleskyss kan ta buss eller annen transport for å komme seg til og fra skolen.
- Følg gjeldende anbefalinger om bruk av munnbind.
- Skoleturer som innebærer samling av elever på tvers av kohorter/ klasser og på offentlige transportmidler må avlyses.
- Ved drosjetransport bør det tilstrebes faste elevgrupper per drosje.
- Ved annen transport i skoletiden kan elevene sitte sammen innen kohorten.
For ansatte:
- Unngå håndhilsning og klemming.
- Hold i utgangspunktet avstand (minst én meter) til kolleger i alle situasjoner.
- Hold avstand til elever (minst én meter) der det er mulig.
- Der det er nødvendig med ulike faglærere, kan lærere ambulere på tvers av kohorter, mens kohortene har faste klasserom så langt det lar seg gjøre.
- Digitale møter i stedet for fysiske møter så langt det er mulig.
- Begrens bruk av offentlig transport i rushtid til og fra arbeidsplassen når det er mulig. Følg lokale anbefalinger for bruk av munnbind.
- Vikarbruk og omrokkering av personell mellom kohorter bør begrenses, men ikke på bekostning av opplæring på skolen.
- Dersom det er ansatte/vikarer som arbeider på flere skoler, må de få opplæring i gjeldende lokale rutiner i hver skole.
- Studenter i praksis følger samme rutiner som vikarer. Det anbefales at en student er på samme praksissted over tid.
Hvordan tilrettelegge for så mye tilstedeværelse som mulig på rødt nivå
Ved fysisk plassmangel på skolen vil det ofte være nødvendig med delvis digital undervisning. Dette kan løses med alternerende dager eller ulik oppmøtetid i løpet av samme dag for å begrense antall elever/kohorter som er på skolen samtidig.
For økt tilstedeværelse kan alternative lokaler tas i bruk, for eksempel gymsal og andre spesialrom. Også lokaler utenfor skolen bør benyttes der det er mulig. Tilrettelegg gjerne for økt bruk av uteaktiviteter/undervisning ute.
Skolehelsetjeneste, bibliotek og andre tjenester (gjelder alle tiltaksnivå)
Skolehelsetjenesten
- Helsesykepleiere har viktige roller som rådgivere i det smittevernfaglige arbeidet på skolen, og bør involveres ved spørsmål om organisering og tilrettelegging lokalt.
- Ansatte i skolehelsetjenesten er viktige i det helsefremmende og forebyggende arbeidet på skolen. De er samtalepartnere for elever, og gir helsemessig og psykososial støtte. Tjenesten bør derfor være lett tilgjengelig under pandemien. Se nasjonal faglig retningslinje for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
- Skolehelsetjenesten bør være fysisk til stede på alle tiltaksnivå, inkludert rødt nivå. Det er særlig viktig at helsesykepleier er tilgjengelig i perioder med mindre tilstedeværende undervisning. Bruk av digitale løsninger må vurderes utfra elevens behov.
- Undervisning, samtaler, undersøkelser, oppfølging og vaksinasjon av elever kan gjennomføres.
Andre tjenester
- Støttetjenester (PPT, logoped og andre) skal følge grunnleggende smittevernrutiner etter gjeldende anbefalinger (god hånd- og hostehygiene, ikke møte opp ved sykdom, osv.), men kan ellers utføre sitt arbeid som normalt.
- De skal i utgangspunktet holde minst én meters avstand til andre ansatte og til elever så langt det lar seg gjøre.
Skolebibliotek
- Sørg for mulighet for håndhygiene ved ankomst skolebiblioteket.
- Antall besøkende bestemmes av muligheten til å holde avstand mellom personer.
- Innlevering av bøker etter sykdom: Elever skal holdes seg hjemme ved sykdom, og bøker kan innleveres når eleven selv kan komme tilbake på skolen.
Smitteverntiltak i enkelte fag
Her følger råd for enkelte fag som krever spesielle vurderinger, i tillegg til de rådene som er beskrevet over.
Grønt nivå
- Undervisning kan foregå som vanlig.
Gult nivå
Språkfag, valgfag og andre fag der elevene blandes på tvers av klasser/kohorter
- For opplæring i fag der elevene blandes, bør elever fra ulike klasser kunne holde minst én meters avstand til hverandre.
- Elevene bør grupperes i klasserommet ut fra opprinnelig kohort-/klassetilhørighet (mao. elever fra A-klassen sitter samlet, elever fra B-klassen sitter samlet etc).
- Gjennomfør gjerne undervisningen ute hvis det er mulig (for eksempel valgfag).
Kroppsøving
- Opplæring kan foregå utendørs når det er mulig.
- Garderober og dusjer kan benyttes. Elever fra samme kohort kan dele garderobe.
Musikk
- Blåseinstrumenter skal ikke deles av flere elever.
- Ved bruk av håndholdte instrumenter og tangenter må berørte områder tørkes av etter bruk. Hvis felles utstyr/instrumenter må benyttes av flere, anbefales håndvask før og etter bruk.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende klasser/kohorter.
Mat og helse
- Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat. Det bør utøves god håndhygiene og vanlig kjøkkenhygiene.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende klasser/kohorter.
Kunst og håndverk
- Vask og rengjør utstyret der det er mulig etter bruk.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende klasser/kohorter.
Rødt nivå
Språkfag, valgfag og andre fag der elevene blandes på tvers av kohorter
- Undervisning bør gjennomføres innen de opprinnelige kohortene eller digitalt.
- Hvis undervisningen kan gjennomføres ute, kan to kohorter være sammen (for eksempel i valgfag). Elevene må holde minst én meters avstand.
Kroppsøving
- Opplæring bør foregå utendørs når det er mulig.
- Garderober og dusjer kan benyttes innen kohorten så lenge det ikke er trengsel.
- Hold én meters avstand ved all aktivitet og i garderober.
Musikk
- Blåseinstrumenter skal ikke deles av flere elever.
- Instrumenter og musikkutstyr bør så langt det er mulig ikke deles og ikke berøres av andre enn den som skal benytte det. Hvis felles utstyr/instrumenter må benyttes av flere, anbefales håndvask før og etter bruk.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende kohorter.
Mat og helse
- Det er ikke vist at covid-19 smitter gjennom mat. God håndhygiene og vanlig kjøkkenhygiene er en forutsetning.
- Begrens deling av utstyr. Vask og rengjør utstyret der det er mulig etter bruk.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende kohorter.
Kunst og håndverk
- Begrens deling av utstyr. Vask og rengjør utstyret der det er mulig etter bruk.
- Undervisningen gjennomføres i de gjeldende kohorter.