På denne siden får du en oversikt over kompetansepakker for digital kompetanse i skolen. Noe er allerede utarbeidet, mens resten er under utvikling.
Digital kompetanse i skolen er et fagområde i stor utvikling. Både lærere, skoleledere og skoleeiere trenger å utvikle sin kompetanse for å kunne støtte elevenes læring best mulig og oppfylle kravene i Kunnskapsløftet 2020.
Kompetansepakken gir lærere en forståelse av hva programmering er, og hvordan de kan arbeide med programmering i fagene. Kompetansepakken er åpen for alle.
Kompetansepakken er laget for grunnskolen (1.–10. trinn) og videregående trinn. Det er skoleeier eller skoleleder som beslutter om skolen skal benytte seg av kompetansepakken, og som skal organisere arbeidet med modulene.
Kompetansepakken er ikke et komplett programmeringskurs, men vil bidra til å gi lærere en forståelse av hva programmering er, og hvordan de kan arbeide med programmering i sine fag med utgangspunkt i kompetansemålene.
Innhold i modulene
- Fellesmodulen er for både grunnskole og videregående trinn.
- For grunnskolen består kompetansepakken av en fellesmodul og en modul for matematikk, naturfag, musikk og kunst og håndverk.
- For videregående trinn er det moduler for matematikk og naturfag.
Kompetansepakken gir støtte til skoleeiere, skoleledere og lærere som skal ivareta elevenes opplæring gjennom en god digital praksis for elever som er fysisk til stede i undervisningen og elever som må være hjemme. Vi anbefaler at kompetansepakken gjennomføres som et sammenhengende utviklingsarbeid i skolens profesjonsfellesskap, men den kan også brukes med utgangspunkt i enkeltmoduler.
Pakken tar utgangspunkt i tre ulike scenarioer: klasseromsundervisning, hybrid undervisning og fjernundervisning.
Modulene i kompetansepakken
- Ledelse av digitale utviklingsprosesser
- Planlegging av undervisning
- Kommunikasjon
- Personvern
Kompetansepakken "digital kompetanse for lærere" er et tiltak for å støtte fylkeskommuner, kommuner og skoler innenfor fagfeltet digital kompetanse. Kompetansepakken er et av flere tiltak i handlingsplanen og må derfor ses i sammenheng med planens øvrige tiltak. Denne publiseres vinteren 2023.
Innholdet i kompetansepakken skal
- være knyttet til lærerens kompetanse i å forstå, tolke og bruke nytt læreplanverk gjennom en god digital praksis i undervisningen
- være i samsvar med og vise til koblinger i «Rammeverk for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse (PfDK)» for lærere, skoleledere og skoleeiere
- vise til nyere forskning på feltet
- ha sterk brukerorientering, slik at innhold og utforming støtter brukerens behov
- støtte kollektiv profesjonsutvikling og skolebasert kompetanseutvikling, og være en ressurs for at deltakerne sammen utvikler felles forståelse, tolkningsfellskap og ny praksis
Kompetansepakken bygger på omfattende brukerundersøkelser, og er utviklet av Utdanningsdirektoratet i samarbeid med Karabin AS. Innholdet er skapt av miljøer fra NTNU, Oslo Met, Høgskolen i Innlandet og Møre og Romsdal fylkeskommune. I tillegg til kunnskapspåfyll og aktiviteter er det også flere praksiseksempler fra ulike deler av sektor.
Modulene i kompetansepakken er:
- Digitalt utviklingsarbeid for skoleeier og skoleleder
- Teknologi og det digitale i LK20
- Universell utforming og inkludering i digital praksis
- Systematisk arbeid med digital dømmekraft, utsatt til 2023
Som en del av samme tiltak som kompetansepakken digital kompetanse for lærere, utvikler Udir i samarbeid med KS en egen kompetansepakke for eiere og ledere om personvern i læringsteknologi.
Denne pakken er skal støtte deg som er skoleeier eller skoleleder konkret. I denne pakken får du støtte til alle fasene i det praktiske arbeidet med personvern og informasjonssikkerhet i prosessen for å vurdere et digitalt læremiddel for trygg bruk i opplæringen.
Kompetansepakken om personvern i læringsteknologi er en utfyllende ressurs for et annet tiltak i handlingsplanen som Udir allerede har publisert: veileder for kvalitet i læremidler. Innholdet inkluderer stegvis støtte til hva du må gjøre, erfaringsdelinger fra andre skoleeiere, maler, verktøy og filmer som gir inspirasjon til eget arbeid. Prosessen for vurderingen av et digitalt læremiddel vil være nokså lik for alle typer læringsteknologi, og vil derfor være overførbar også for vurderinger av digitale læringsressurser, læringsplattformer, digitale verktøy eller digitale enheter.
Modulene i kompetansepakken er:
- Innledende vurdering
- Risiko- og sårbarhetsvurdering
- Personvernkonsekvenser
- Databehandleravtale
- Behandlingsprotokoll
- Forvaltning: avvikshåndtering og tilgangsstyring